Inici Societat Un estudi analitza les boires a la comarca de l’Anoia

Un estudi analitza les boires a la comarca de l’Anoia

COMPARTIR

[Img #1989]El 23 d’octubre de 2012 l’Albert Borràs i González, director de l’Observatori de Pujalt, va portar a terme una xerrada sobre les boires a la comarca de l’Anoia a la trobada anual de la Xarxa d’Observadors Meteorològics del Servei Meteorològic de Catalunya, la XOM.

Aquesta xerrada és fruit d’un estudi sobre les boires a la comarca de l’Anoia comparant dues zones a on la producció de boires és destacable, la Conca d’Òdena i l’Alta Anoia. L’estudi volia comprovar que la formació de les boires en les dues zones és totalment diferent i que en la majoria de casos quan es presenta boira en un indret de la comarca en l’altre no hi és.

Després de fer el buidatge de les dades observades a l’Observatori de Pujalt des del 2004 i també les dades enregistrades a l’Ajuntament d’Igualada i interelacionar-les es va comprovar que tan sols 1 de cada 5 dies en que ens trobem boira a Pujalt també hi ha boira a Igualada. També l’estudi va més enllà ja que s’han consultat tots els mapes isobàrics dels dies en que ens trobàvem boira en un i altre indret i s’han classificat les diferents situacions meteorològiques. Després de fer la classificació s’ha vist que en un 33% dels casos les boires de Pujalt van lliges a la presència d’una depressió afectant a Catalunya i en canvi a la Conca d’Òdena la situació més típica seria la d’un aniticicló centrat sobre de la Península Ibèrica. En cada cas hi ha una altra diferència que és el vent. En el cas de la Conca d’Òdena els dies que hi ha boira el vent està en calma o bufant molt lleugerament i en canvi a l’Alta Anoia la boira es presenta amb vent de 10km/h a 20km/h de mitjana. Un dels fenòmens més curiosos de la boira a l’Alta Anoia és l’anomenada boira gebradora, de la qual l’observatori de Pujalt en va enregistrar un espectacular exemple el gener de 2012.
[swf object]

Per tal de portar a terme aquest estudi s’han utilitzat les dades recollides per diferents observadors. En el cas de l’Ajuntament d’Igualada la família Aguirre ha estat la que des de principis dels 80 ha anat fent el registre. En el cas de l’Observatori de Pujalt el seu fundador Ernest Guille va començar a recollir les dades en els primers anys de funcionament junt d’alguns dels seus col•laboradors com l’Albert Fajula i des de la mort de l’Ernest el que ha continuat prenent les dades ha estat l’Albert Borràs junt amb el Bernat Guix. Bé, gràcies a totes aquestes dades preses és possible fer a dia d’avui aquest primer estudi sobre les boires a la comarca. L’Observatori dóna les gràcies a tothom que ha fet possible disposar d’aquestes dades.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*