Inici Societat Un detingut a la Pobla de Claramunt acusat de vendre droga a...

Un detingut a la Pobla de Claramunt acusat de vendre droga a la banda dels Black Panthers

COMPARTIR

Els Mossos d’esquadra van detenir la setmana passada un veí de la Pobla de Claramunt en el marc de la operació policial que va permetre desarticular la banda dels Black Panthers, amb la detenció d’una trentena de joves d’entre 16 i 37 anys.

El detingut de la Pobla no formava part del grup, però se l’acusa de subministrar drogues a la banda que després la distribuïa. De fet, segons els Mossos d’esquadra, aquest jove poblatà tenia a casa seva més de cent plantes de marihuana, en un espai interior climatitzat per a aquest cultiu. Es dóna la circumstància que aquest mateix jove ja havia estat detingut anteriorment per tenir una plantació, però en aquella ocasió a l’exterior de casa seva.

[Img #4978]A més del detingut a la Pobla, les 30 detencions restants es van produir la setmana passada a L’Hospitalet, Cornellà, Esplugues, Barcelona, Sabadell i Saragossa i van suposar la desarticulació d’una estructura creada el 2002 per dos dels seus líders. Segons fonts judicials, els delictes pels quals s’acusa a la majoria de detinguts són organització de banda criminal, tràfic de drogues, tinença il•lícita d’armes, contra la salut públic, amenaces greus i coaccions, detenció il•legal i homicidi en grau de temptativa.
[Img #4993]
Traficar i extorquir

Nascuda als Estats Units, aquesta banda va arribar a la República Dominicana, l’any 2000, dos abans que entrés a Catalunya. Aquí la van crear quatre persones, dos de les quals són actualment els seus líders.

L’autoritat “màxima” i la “suprema”, detinguts a l’Hospitalet i Esplugues, exercien de líders d’una organització dividida en cinc blocs. Cada bloc estava presidit per una “estrella” i tenia “guerrers” i “soldats”. Els primers feien tasques de “sicari” i [Img #4994]protagonitzaven les pallisses per encàrrec. Els segons s’ocupaven de repartir la droga que arribava de l’escala de comandament i tornar els diners. El tràfic era quasi sempre de marihuana.

La mitjana d’edat de la cinquantena de membres, la majoria dels quals ja detinguts, rondava els vint d’anys però Arturo C.A., la “màxima”, en tenia 37. Setmanalment tenien lloc reunions de cada bloc i mensualment havien de pagar una quota d’uns 20 euros que es quedava l’organització.

Una banda d’on no es podia sortir

[Img #4995]La investigació policial es remunta al passat mes d’octubre, quan els mossos van tenir coneixement que alguns joves intentaven sense èxit abandonar el grup dels Black Panthers. Les gestions policials van permetre corroborar que un ex-integrant de la banda havia estat agredit i detingut il•legalment per membres del mateix grup després d’anunciar que volia deixar la disciplina dels Black Panthers. Cinc membres de la banda van obligar el jove a pujar a un cotxe mentre l’amenaçaven amb un ganivet i l’hi asseguraven que el matarien, a ell i a la seva família, si es desvinculava del grup i deixava de pagar les quotes mensuals que tots els membres han d’abonar a l’organització criminal. Després [Img #4996]d’aquesta primera agressió, la víctima i els seus germans menors d’edat, d’11 i 15 anys, van continuar patint diversos episodis d’extorsió.

Arran de tenir coneixement del fet, els mossos van poder determinar que els membres dels Black Panthers formaven part d’un complex entramat delictiu on els membres de la banda duien a terme diferents funcions seguint un model organitzatiu jeràrquic.

L’organització criminal ara desarticulada castigava amb violència aquells integrants que volien abandonar el grup. De fet, el cas del jove que va ser extorquit de forma continuada no es tracta d’un cas aïllat. La investigació ha permès corroborar que el mes passat, els màxims responsables del grup van assaltar, amb la intenció de matar-lo, un altre ex-membre de la banda. Els fets van passar quan el jove -que degut a les amenaces que patia, havia marxat de Catalunya- va tornar a Barcelona de visita. Al tenir-ne coneixement, els líders de la banda el van abordar al restaurant on estava. La ràpida actuació dels mossos va evitar que patís cap tipus d’agressió.

En els dos casos esmentats, després que els mossos tinguessin coneixement de la situació els joves han rebut protecció policial continuada.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*