Inici Societat Un abocament a Òdena desperta recels a Plataforma per Catalunya

Un abocament a Òdena desperta recels a Plataforma per Catalunya

COMPARTIR

[Img #3817]

El grup municipal de Plataforma per Catalunya a Igualada ha presentat una instància per escrit perquè el govern de la ciutat li lliuri la documentació referent a un abocador que hi ha limítrof a Igualada, just a sobre del carrer Grècia i que pertany al terme municipal d’Òdena. El portaveu de Plataforma, Robert Hernando ja va preguntar en un ple de l’Ajuntament d’Igualada si aquest abocador tenia tots els permisos pertinents, si els productes que s’hi aboquen són contaminants i si el tancament és el correcte.

Hernando afegeix que «volem estar segurs que aquest producte no és contaminant ni perjudicial per a la ciutat i exigim saber si compleix tots els requisits legals i que es tanqui degudament ja que de la manera que està actualment el considerem perillós,  ja que no hi ha control de cap tipus  i es poden colar nens i fer-se mal o fins i tot animals que podrien beure dels tolls de líquid negre que es formen quan plou».

Fonts del departament d’Urbanisme de l’Ajuntament d’Igualada han assegurat a infoanoia que “en el seu moment ja es va traslladar aquesta inquietud a l’Ajuntament d’Òdena i aquest va exposar la gestió que feia de l’espai i, per tant, mereix la màxima confiança”.

[Img #3818]Un rebliment de terres modèlic

El regidor de Medi Ambient, Joan Xavier Gabarró, ha explicat a infoanoia que l’espai objecte de la consulta del regidor igualadí “no és un abocador, sinó en rebliment de terres”. És a dir, amb la sorra abocada s’està tapant el buit deixat per una antiga guixera.

Concretament, en aquest espai proper al polígon de Les Comes d’Igualada es dipositen “no residus, sinó material sobrer d’un procés industrial”. Gabarró explica que la sorra que s’hi aboca prové de Funosa, on aquest material s’utilitza en la elaboració de productes de foneria i, quan ja perd propietats després de diversos usos, s’aboca en aquell terreny. Sobre el color negre de les sorres abocades, Gabarró puntualitza que hi ha unes basses per recollir les aigües pluvials per tal que no es filtrin, però afegeix que “el que s’aboca aquí no és tòxic, perquè en els processos de foneria no hi ha res de química, encara es fan com dos segles enrere”.

De fet, la gestió d’aquest rebliment de terres no és de l’Agència Catalana de Residus, sinó del Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya. Gabarró recorda que, per tant, l’Ajuntament d’Òdena no té competències sobre aquest espai, “tot i que vetllem perquè tot es desenvolupi correctament”.

El regidor odenenc conclou que aquest rebliment de terres “s’ha pres com a exemple modèlic” i rep moltes visites de personal especialitzat en l’àmbit de la gestió mediambiental.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*