Inici Societat El TSJC referma com improcedent l’acomiadament d’un treballador de la neteja d’Igualada

El TSJC referma com improcedent l’acomiadament d’un treballador de la neteja d’Igualada

COMPARTIR

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha desestimat el recurs de suplicació interposat per la Societat Municipal Mediambiental d’Igualada contra la sentència del Jutjat Social número 10 de Barcelona que obligava l’empresa a readmetre el treballador Pedro González. El TSJC manté, doncs, l’acomiadament de González com a improcedent.

González era el president del comitè d’empresa de la societat que gestiona la recollida d’escombraries i la neteja viària d’Igualada, integrada per Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) i amb un terç de l’accionariat en mans de l’Ajuntament d’Igualada. González va ser acomiadat a principis de l’any 2016, poc després d’una convocatòria de vaga indefinida que es va acabar desconvocant per un principi d’acord entre empresa i treballadors. L’empresa va justificar
l’acomiadament per motius disciplinaris, però el sindicat CGT hi va veure des del prinicipi una represàlia.

El treballador va denunciar l’acomiadament i el Jutjat Social 10 de Barcelona va considerar improcedent la mesura i va condemnar l’empresa a readmetre el treballador. La societat formada per FCC i Ajuntament d’Igualada va readmetre Pedro González però el va deixar a casa cobrant el seu sou fins que es resolgués el recurs. Ara, l’empresa pot presentar recurs de cassació al Tribunal Suprem contra aquesta sentència que obliga a readmetre o indemnitzar el treballador.

El grup municipal de la CUP a l’Ajuntament d’Igualada ha anunciat la sentència i celebra que el TSJC “ratifiqui que tot aquest cas no ha estat altra cosa que una represàlia sindical al cap del comitè d’empresa de la SMMI i que en dictamini, per tant, la seva readmissió o indemnització”. La sentència suposa, segons els cupaires, “una clara garrotada a l’estratègia de la represàlia i la por amb que la gerència de la SMMI ha respost les justes reclamacions de millores del servei públic de recollida d’escombraries i de neteja viària a la ciutat d’Igualada”.

L’Ajuntament d’Igualada no s’ha pronunciat sobre el cas en cap moment, justificant que es tractava d’un afer laboral intern de l’empresa. Per a la CUP, això “la inoperància i la omissió de responsabilitat del govern de la ciutat en tot aquest cas és una clara mostra de falta de responsabilitat, de manca de lideratge, i de menyspreu pels drets dels treballadors d’una empresa amb participació accionarial important de l’Ajuntament. Calia prendre cartes en el conflicte i no mirar cap a un altre costat”.

Per a la CUP, “aquesta nefasta gestió per part de Marc Castells no només suposa un missatge de tolerància cap a la mala gestió de l’empresa SMMI, que perpetua les mancances en el servei prestat i en el seu tracte cap als treballadors”, sinó que costarà uns 50.000 euros entre costes processals i el sou del treballador, “al que s’ha obligat a restar a casa”, una suma “que pagarem tots els igualadins com a accionistes que som d’aquesta empresa”. En conclusió, l’experiència suposa un exemple per a la CUP de la necessitat d’una reflexió sobre el model de gestió de serveis públics i de la seva fiscalització.

FER UN COMENTARI

*