Inici Cultura Es troben 12.000 peces arqueològiques dels neandertals a l’Abric Romaní de Capellades

Es troben 12.000 peces arqueològiques dels neandertals a l’Abric Romaní de Capellades

COMPARTIR

La trenta-cinquena campanya d’excavacions al jaciment de l’Abric Romaní de Capellades ha finalitzat amb la troballa de 12.000 peces arqueològiques de la vida domèstica dels neandertals. Els arqueòlegs han treballat durant tres anys al nivell Q, de 60.000 anys d’antiguitat i han reunit tot aquest conjunt de restes arqueològiques. En total, s’han trobat 7.000 restes de fauna i 5.000 restes d’eines de pedra.

Els arqueòlegs han determinat que les eines estaven produïdes de diferents matèries com el sílex, el quars i la calcària. Gema Chacón, codirectora de l’excavació, especifica que “moltes d’elles estan relacionades amb les diverses activitats domèstiques realitzades a la cabana per part dels neandertals”.

Amb les restes de fauna que s’han trobat també han pogut saber que “són producte de les activitats de caça dels neandertals per a la seva alimentació i està formada per ossos de cavalls, cérvols i cabres”, indica Palmira Saladié, també codirectora de l’excavació. L’Abric Romaní és un jaciment que destaca per la presència de fogars ben conservats. “Els més de 30 fogars excavats aquesta campanya ens permetran reconstruir l’espai domèstic del que fou un grup familiar neandertal”, assegura Eudald Carbonell, director de les excavacions des de 1983. L’excavació d’aquest espai domèstic, conservat de manera excel·lent, permetrà en els propers anys dur a terme estudis sobre la tecnologia, la caça, l’organització i, en definitiva, “sobre l’estil de vida d’aquests grups humans del Paleolític mig”, indica Palmira Saladié. Durant la campanya del l’any vinent s’espera encetar el següent nivell de l’estratigrafia, l’R, d’uns 62.000 anys d’antiguitat.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*