Inici Societat Un treball de batxillerat fa evident l’origen de les males olors d’Igualada

Un treball de batxillerat fa evident l’origen de les males olors d’Igualada

COMPARTIR

Una alumna de segon de Batxillerat de l’Institut Pere Vives Vich d’Igualada ha posat en evidència, amb el seu treball de recerca, l’origen de les males olors que amb regularitat es perceben a la ciutat, així com de les mesures en aire amb presència de sulfur d’hidrogen.

La recerca de la jove Núria Vidal apunta clarament a la depuradora de les adoberies, al barri del Rec, com l’origen. Per arribar a aquesta conclusió, l’alumna ha fet una exhaustiva anàlisi estadística de les mesures de sulfur d’hidrogen en l’aire d’Igualada durant 16 anys, entre el 2000 i el 2015.

L’alumna, de 17 anys, explica que “una professora va portar una notícia d’un diari sobre la superació del llindar del sulfur d’hidrogen” a la ciutat. I així va començar la recerca.

Vidal va analitzar 280.000 mesures de concentració de sulfur d’hidrogen a l’atmosfera, una mesura cada mitja hora durant 16 anys. L’alumna les va tractar estadísticament, i va representar gràficament les mitjanes per mesos, dies de la setmana i hores del dia.

L’anàlisi mostra una major concentració de sulfur d’hidrogen a l’aire a primera hora del matí dels dies laborables, un patró d’horari regular amb una concentració que baixa a mínims els diumenges i el mes d’agost. Les emissions augmenten clarament el 2006, quan es posa en marxa la depuradora, fet que recolza la conclusió de l’alumna.

Si bé aquestes superacions són puntuals, el que és molt més habitual és la presència de males olors. Núria Vidal explica que “amb 6,71 micrograms per metre cúbic d’aire, el 50% de la població ja ho nota, i a Igualada pràcticament tots els dies s’està per sobre de 10”.

El tutor del treball, Marcel Jorba, està satisfet del resultat “perquè va treballar moltíssim i és totalment mereixedora de la qualificació”, un 10. A més, el treball “incorpora un experiment que es podria fer per comprovar les conclusions” i proposa solucions per resoldre el problema, com l’ús de biofiltres.

Núria Vidal va ser guardonada amb una menció al Premi Poincaré 2017 que organitza anualment la Facultat de Matemàtiques i Estadística de la UPC. El curs vinent iniciarà els estudis d’Enginyeria Elèctrica a la UPC, perquè vol orientar el seu futur professional a les energies renovables.

FER UN COMENTARI

*