Inici Destacats La tradicional Fira de Reis preveu tornar després d’un any d’aturada

La tradicional Fira de Reis preveu tornar després d’un any d’aturada

COMPARTIR

Torna la Fira de Reis d’Igualada, una de les més antigues de Catalunya, i ho farà amb tot el seu potencial; més de dues-centes parades de planters, productes agrícoles, artesania, alimentació i venedors ambulants ompliran el 6 de gener el Passeig Verdaguer d’Igualada.

Després que la passada edició de gener de 2021 s’hagués de suspendre a causa de la pandèmia, Fira d’Igualada ha adoptat totes les mesures de seguretat perquè el dia de Reis es pugui tornar a celebrar aquesta fira que, al llarg de moltes generacions, ha esdevingut un punt de trobada de pagesos, agricultors i visitants d’arreu de l’Anoia i les comarques veïnes que acudeixen a la Fira a abastir-se dels planters d’arbres que necessiten per tot l’any.

La Fira de Reis es podrà visitar el dijous 6 de gener, dia festiu, al Passeig Verdaguer d’Igualada de 9h a 14h. Simultàniament tindrà lloc el Mercat d’Antiguitats al Parc de l’Estació Vella, també de 9h a 14h. Serà obligatori l’ús de mascareta i mantenir la distància de seguretat, i es farà control d’aforament en funció de la normativa vigent en aquella data.

De manera excepcional, el mes de gener comptarà amb dos Mercats d’Antiguitats: el dia 6 a l’Estació Vella i el dia 30, últim diumenge de mes com és habitual, al Passeig Verdaguer que és on s’instal·la normalment.

Una de les Fires més antigues de Catalunya

L’any 1373 el Rei Pere III el Cerimoniós concedí a Igualada el privilegi de celebrar una Fira, que començà en la festa de l’Epifania del Senyor i amb una durada dels quinze dies següents; aquesta fira es considera l’origen de la tradicional Fira de Reis.

El novembre de 1951 neix, amb el suport de l’Ajuntament d’Igualada, el Foment de Fires i Mercats. Aquesta entitat –actual Fira d’Igualada- decideix organitzar com a primera activitat pública la Fira de Reis de l’any 1952.

A la Fira de Reis s’hi podia trobar el mercat ramader, exposicions de maquinària i productes per al sector agrícola. La secció dedicada al bestiar (cavallí, oví, boví i porcí) s’ubicava a la plaça d’Espanya –tradicionalment coneguda com la Plaça dels Porcs-, la de planters (hortícoles, d’arbres fruiters i de diverses varietats de vinya americana) es trobava a la plaça de Sant Joan, els estands de maquinària agrícola i les parades de venedors de teixits, llibres, cristalleria i venda ambulant en general, al passeig de les Cabres. A la rambla del General Vives s’hi instal·laven altres estands dedicats a l’exhibició i venda de maquinària agrícola, i a la plaça de l’Ajuntament se celebrava el popular mercat d’avicultura i de fruites.

La Fira de Reis actual manté la mateixa essència comercial i popular, adaptada als nous temps, i segueix aplegant centenars de visitants d’arreu del territori en una data tan emblemàtica com la del 6 de gener.

 

 

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*