Inici Societat El tinent coronel Daniel Baena exposa al judici de l’1-O un incident...

El tinent coronel Daniel Baena exposa al judici de l’1-O un incident a Igualada com a mostra d’un ‘clima d’insurrecció’

COMPARTIR
Marca del foc, a la part posterior de la caserna, a tocar del pati de l'escola Ramon Castelltort.

El cap de la policia judicial a Catalunya, el tinent coronel Daniel Baena, ha dit que els fets del 19 i 20 de setembre del 2017 van marcar “un abans i un després” en les manifestacions contra les actuacions que estava fent la Guàrdia Civil per evitar el referèndum.

En la seva declaració, Baena ha parlat de “període insurreccional” entre el 20 de setembre i després de l’aturada de país del 3 d’octubre. Segons el tinent coronel, abans del 20 de setembre s’havien produït “només protestes” però l’actitud va canviar després dels registres a Unipost i a la Conselleria d’Economia.

“Allò era un polvorí, els policies que teníem un mínim de responsabilitat sabíem que qualsevol incident petit podia derivar en una escalada incontrolable, i afortunadament no va ser així”, ha relatat a preguntes de la fiscal Consuelo Madrigal. Una sensació que ha dit era “inqüestionable” tant per part de la Guàrdia Civil com Mossos i Policia Nacional.

També ha relatat que durant aquest “període insurreccional” es van produir 47 assetjaments a casernes de la Guàrdia Civil on, segons ha dit, hi vivien nens i famílies i on els insultaven i no els deixaven entrar ni sortir. Baena ha exposat com una mostra del que considera un clima de tensió el llençament de roba amb un “producte inflamable” a la caserna de la Guàrdia Civil d’Igualada.

En total, ha descrit que en un informe va reportar fins a 88 “incidències” contra la Guàrdia Civil i fins a 25 contra Cos Nacional de Policia i ha subratllat que hi ha denúncies per ‘escrache’ de dones i fills de Guàrdia Civil i Policia Nacional.

Segons ha relatat, les mobilizacions eren “contra l’acció de la policia judicial i contra l’actuació de l’Estat”. En canvi, ha dit que a partir de l’aplicació del 155 no es van produir grans mobilitzacions ni actuacions que busquessin “impedir l’actuació de l’Estat”. I ha posat com a exemple els registres que es van fer a Òmnium o ANC i que es van produir “sense incidents”. “No hi ha cap crida a la mobilització per part dels representants de les entitat i els Mossos fan uns dispositius de seguretat que eviten qualsevol tipus d’incidents”, ha afegit.

Xavier Alsinet/ Tania Tapia – ACN

FER UN COMENTARI

*