Inici Destacats El tèxtil i la pell de l’Anoia reben un milió i mig...

El tèxtil i la pell de l’Anoia reben un milió i mig d’euros per a recerca

COMPARTIR

La Fundació per a la Innovació Tèxtil d’Igualada (FITEX) lidera juntament amb el Clúster català de la moda Modacc, diversos projectes d’innovació al sector tèxtil i adober que quan es materialitzin suposaran una veritable revolució en la indústria de la moda. Després de més de quatre anys de feina, el projecte ha sortit a la llum aquesta setmana en el marc de la Comunitat Oneida (una associació sectorial formada per 33 empreses, centres, universitats i entitats d’R+D, moltes de les quals anoienques), i que compta amb el suport de l’agència ACCIÓ del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya.

Les principals empreses i entitats anoienques que desenvoluparan aquests projectes de recerca de manera col·laborativa són Punto Blanco, Escorpion, Munich, Cóndor, Defiber, l’A3 Leather Innovation Center de la Universitat de Lleida, Leather Química, Curtits Badia, Industrial Igualadina, Combalia, Miret, Curtits Igualada i Igualadina de Depuració i Recuperació, entre d’altres. Sota la batuta de FITEX, aquestes empreses estan desenvolupant conjuntament projectes centrats en la creació de nous productes tèxtils intel·ligents que ajudin a millorar la vida quotidiana de les persones, com ara uns mitjons i uns guants anti-suor per tractar la hiperhidrosi, unes mitges per tractar la síndrome de les cames cansades o la pell atòpica, o bé gorres anti-polls o per a la protecció solar. La suma del talent i els recursos d’empreses del sector cosmètic com Martiderm i del sector tèxtil-moda com Punto Blanco han fet possible fer aflorar productes com aquests que es preveu que es puguin comercialitzar aviat.

D’altres línies d’investigació van orientades a reduir l’impacte ambiental del procés d’adobar pells, a integrar l’economia circular al sector adober o bé a fer més sostenibles els processos de tintura i estampació. També es treballa en projectes de digitalització de processos com ara el desenvolupament d’un software de gestió per controlar el cicle logístic del producte, en un projecte encapçalat per l’empresa Munich.

Fitex ha aconseguit que vagin a parar a empreses de l’Anoia 1,583.898€ del total de 3,6 milions d’euros de l’ajut atorgat per l’agència ACCIÓ del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya amb el suport del Fons Europeu FEDER a totes les indústries de la moda i l’hàbitat de Catalunya. L’ajut públic suposa aproximadament un terç del cost real dels projectes d’investigació; els dos terços restants els sufraguen les empreses participants amb els seus propis recursos.

Els projectes igualadins que formen part d’aquesta Comunitat ONEIDA s’alineen amb el compromís de l’Ajuntament d’Igualada envers a la millora i innovació dels sectors tèxtil, pell i moda de la comarca amb iniciatives tant diverses com la Càtedra A3, del Campus Igualada-UdL, o la futura creació de l’espai d’innovació en moda “Igualada Fashion Lab”.

La Comunitat d’Especialització Intel·ligent d’Indústries de la Moda i l’Hàbitat de Catalunya (ONEIDA), que han presentat aquesta setmana la Generalitat de Catalunya i el Clúster Modacc, és el projecte de recerca i innovació col·laboratiu més gran de Catalunya i un dels més grans de l’Estat espanyol, i és una de les tretze Comunitats RIS3CAT, associacions sectorials público-privades que des de l’any 2015 han unitat empreses i entitats de sectors estratègics per a la indústria catalana.

FER UN COMENTARI

*