Inici Destacats El tèxtil de l’Anoia perd més de 1.500 llocs de treball en...

El tèxtil de l’Anoia perd més de 1.500 llocs de treball en una dècada

COMPARTIR

La Fundació per a la Innovació Tèxtil Fitex, en col·laboració amb l’Ajuntament d’Igualada, han dut a terme un estudi per conèixer en quina situació es troba el sector tèxtil a l’Anoia. L’estudi conclou que a l’Anoia hi ha en actiu 104 empreses que donen feina a 918 professionals i sumen una facturació de 140 milions d’euros, un fet que suposa el 27% de la indústria de la comarca. Si s’hi suma el cuir, aquest sector (tèxtil-confecció-cuir) arriba a ocupar prop de 1.500 professionals i genera una facturació agregada de 220 milions d’euros. Totes les empreses industrials tèxtils del territori son pimes i, de fet, un 70% son micropimes, es a dir, ocupen a menys de 10 treballadors i tenen volums de negoci inferiors als 2 milions d’euros.

La radiografia actual constata la profunda transformació del sector en els darrers anys. Segons dades de l’Observatori de Treball de la Generalitat de Catalunya, l’any 2008 el tèxtil ocupava 2.538 treballadors a la comarca de l’Anoia. En aquesta dècada s’han destruït més de 1.500 llocs de treball al sector i, fins i tot estan en risc alguns dels treballadors que es van salvar del tancament de l’antiga Vives Vidal. El grup Lacelier, que havia adquirit l’empresa igualadina i havia assumit alguns dels treballadors a la seva seu de l’Hospitalet de Llobregat, ha presentat un concurs de creditors i el seu futur -en mans del fons d’inversió Perceva- és incert.

Un 10% d’empreses amb marca pròpia 

L’estudi inclou tant les empreses marquistes que es dediquen al disseny i venda de les seves col·leccions de moda amb la seva pròpia marca, com també les empreses industrials dedicades a al fabricació d’articles de gènere de punt exterior. Les primeres, les empreses marquistes, són el 10% del nombre total d’empreses de l’Anoia, aglutinen més del 50% de la facturació dels sector i ocupen gairebé la meitat de treballadors. L’informe conclou que les dues tipologies d’empreses es beneficien mútuament.

Finalment, les xifres de l’estudi també recullen que la globalització de la indústria tèxtil-confecció les darreres dues dècades ha comportat una pèrdua d’empreses i ocupació. Però segons l’estudi de FITEX, la majoria d’empreses que han extingit la seva activitat ha estat per jubilació del propietari i en la resta de casos han estat negocis petits que no han pogut superar les conseqüències de les darreres crisis econòmiques.

L’estudi conclou que les empreses industrials tèxtils de l’Anoia que s’han orientat a la producció de productes acabats, que han cercat nous clients fora del clúster de l’Anoia i també fora de Catalunya i que han invertit en tecnologia han tingut una evolució positiva en termes d’ocupació i facturació. Contràriament, «les empreses industrials més petites que només treballen operacions i força dependents dels clients de proximitat són les que han experimentat una pitjor evolució durant els darrers anys».

Igualada obrirà un Fashion Lab per reforçar la competitivitat del sector del tèxtil i el disseny

L’Igualada Fashion Lab s’inaugurarà el proper 18 de novembre a l’antiga fàbrica Vives Vidal un cop feta la rehabilitació i adequació de l’espai. El projecte forma part del Pla d’Especialització Competitiva Territorial (PECT) de les Indústries del Disseny d’Igualada i l’Anoia, que la Generalitat va atorgar a l’Ajuntament d’Igualada l’any 2018, emmarcat en l’estratègia Europea RIS3/ RIS3CAT. Es tracta d’un ‘hub’ per reforçar la competitivitat i internacionalització de les empreses de la indústria tèxtil i del disseny de l’Anoia ahora que es vol avançar en la producció social i sostenible amb el medi. Inclou un taller, aules de formació i un auditori polivalent, espais que estaran a disposició de les empreses del sector del tèxtil-moda.

L’endemà de la seva inauguració el nou espai acollirà l’assemblea estatal de l’Associació de Col·lectivitats Tèxtils Europees (ACTE). En aquesta trobada, es votarà la vicepresidència de l’associació per als propers tres anys, una posició que la ciutat d’Igualada ostenta en l’actualitat i que aspira a reeditar.

Per donar a conèixer l’Igualada Fashion Lab a la ciutania, es faran unes jornades de portes obertes del 25 al 28 de novembre, en horari de matí i tarda. Les visites tindran una durada aproximada de 40 minuts i aniran a càrrec de l’Escola Municipal de Teatre La Tarima. S’explicarà l’evolució del món del tèxtil a la ciutat, els seus orígens, l’actual present i també el futur immediat. Les persones interessades a participar-hi poden reservar la seva entrada a tiquetsigualada.cat.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*