Inici Destacats Tensió i retrets en el primer ple del nou govern de Vilanova...

Tensió i retrets en el primer ple del nou govern de Vilanova del Camí

COMPARTIR

El nou govern de Vilanova del Camí, format per PSC, IPV-VV, VA i Decide, va viure dilluns el seu primer ple municipal després de la moció de censura que van presentar contra el govern de V365, ERC i CiU. Com era de suposar, la tensió i els retrets entre uns i altres van protagonitzar un ple on s’aprovaven els pressupostos de la corporació per aquest 2017 i s’oficialitzava el cartipàs municipal.

Municipalització de serveis

El regidor Kilian Tomàs va exposar els trets bàsics del pressupost, que incorpora com a gran aposta la municipalització de dos serveis fins ara en mans d’empreses externes: la neteja d’edificis i el manteniment de l’enllumenat públic. Les mesures, segons Tomàs, permetran un estalvi superior als 74.000 euros i la creació de 27 nous llocs de treball a la plantilla de l’Ajuntament. La inversió social creixerà “en funció de les necessitats” i es duran a terme inversions com la reforma i ampliació de la piscina municipal, la reforma del carrer Cervantes, una nova pista multijoc, l’obertura definitiva del Casal de la gent gran i un parc lúdic amb barbacoes al Parc Fluvial, entre d’altres mesures. El regidor socialista reconeix que “volíem anar més lluny” però assegura que el temps i els processos de municipalització els han restat possibilitats. En qualsevol cas, Kilian Tomàs assegura que aquests comptes són “l’embrió del que ha de ser un ambiciós i transformador projecte” que suposa “trencar amb el passat continuista”.

Els grups de l’oposició han criticat que no se’ls ha convidat a participar en l’elaboració dels pressupostos i que la documentació se’ls ha fet arribar amb menys d’una setmana de marge.

Vanesa González (V365) ha lamentat que el municipi té “un govern que fa en un mes tot allò que deien que no farien i que criticaven de nosaltres” i acusa el govern municipal de fer “un discurs populista per guanyar justificació per la moció de censura”. González diu que els pressupostos són “irreals” i critica “que es tregui un servei que funciona” com és la neteja d’edificis.

Jordi Barón (CiU) no comparteix la creació de 27 noves places laborals a l’Ajuntament i ha demanat un informe sobre la viabilitat de la remunicipalització de serveis, assegurant que “és més complex del que ens volen fer creure” i adverteix que “l’estalvi és relatiu”. Barón també critica que s’augmenti la despesa sense incorporar cap nou servei.

Meritxell Humbert (ERC) ha defensat el model de municipalització, però ha qüestionat que es prescindeixi del TAC, empresa “amb fort valor social” que es fa càrrec ara de la neteja d’edificis. Humbert també critica el nou sistema d’administració electrònica, una eina que és “un xurro”. L’alcaldessa Noemí Trucharte ha defensat que el nou sistema “és a cost zero” quan el que preveia l’anterior govern “costava uns 40.000 euros i era d’una empresa amiga de CiU i ERC”.

L’estalvi en sous, primer enfrontament

L’estalvi en sous, que el nou govern xifra en 81.000 euros, va centrar els primers retrets oberts entre govern actual i oposició. L’anterior govern critica la figura del nou consell de presidència, unes reunions per les que l’alcaldessa cobrarà 500 euros. Vanesa González diu que “ens han pres el pèl” i acusa la regidora de Decide, Imma González, d’haver donat suport al govern “a canvi de cobrar 500 euros al mes”. Vanesa González també critica que s’hagin reduït a la meitat les retribucions per assistència als plens per als regidors de l’oposició. Noemí Trucharte ha replicat que ella cobrarà “un màxim de 18.000 euros anuals” i li ha dit a Vanesa González que “sense el consell de presidència “cobraven el doble del que cobrem nosaltres”. L’alcaldessa li ha ensenyat una voluminosa carpeta a la seva predecessora i li ha recriminat que “no se quina dedicació tenia però en tots aquests acords falta la seva firma”.

Polèmics traspassos en urbanisme i ensenyament

Els traspàs de poders entre els governs no han estat fàcils, com era d’imaginar. La regidora d’Ensenyament, Eva Maria Vadillo, va intercanviar retrets amb la seva predecessora, Meritxell Humbert. Al mig de la discussió, un projecte per impulsar el plurilingüisme als centres escolars del municipi. Humbert acusa el govern d’haver-lo deixat perdre quan ja estava lligat i Vadillo li recrimina que va lliurar la informació quan ja s’havia esgotat el termini per presentar-se. Humbert va protagonitzar un tens enfrontament amb l’alcaldessa Noemí Trucharte, quan aquesta va llegir un correu electrònic que Humbert va dirigir com a regidora d’Ensenyament el 9 de febrer, quan ja no formava part del govern. Humbert va advertir-li que era il·legal i Trucharte li va rebatre que el que era il·legal era suplantar una identitat. La regidora republicana va justificar-se dient que va canviar més tard el peu del correu.

En urbanisme, Juan Manuel Cividanes també se les va tenir amb la seva predecessora, Rosi Grados, acusant-se mútuament de mentiders. Cividanes assegura que hi ha fins a catorze contractes municipals caducats. En el cas de l’enllumenat públic, el contracte vigent es porta prorrogant des de la seva finalització, l’any 2002. Cividanes ha acusat la seva predecessora de no fer res: “ha vingut aquí a passar l’estona, el postureig i la foto se li dona bé, treballar, no”. Grados ha reivindicat la feina feta en l’àmbit urbanístic i retreu que no pot provar que no estava treballant en els plecs dels nous contractes i Cividanes li ha recriminat “una superjoguina de 80.000 euros comprada als Estats Units” [estructura per a la plaça Francisco Guisado] i la compra de set escocells que no s’han arribat a fer servir.

Les taxes per ús de sales municipals també va protagonitzar enfrontaments. Imma González va acusar Meritxell Humbert d’haver-se “aprofitat del seu càrrec” per no pagar per l’ús de Can Papasseit durant un acte de presentació d’un llibre del diputat d’ERC Gabriel Rufián.

“Patètica”

Noemí Trucharte i la seva predecessora, Vanesa González, van protagonitzar alguns dels moments més tensos. La possessió del torn de paraula va despertar les queixes de González en diferents ocasions i Trucharte va amenaçar d’expulsar-la després que volgués intervenir sense tenir el torn de paraula, riure i dir-li “patètica” en veu baixa.

FER UN COMENTARI

*