Inici Destacats Temps de Caramelles

Temps de Caramelles

COMPARTIR

A Sant Martí de Tous, les caramelles de la Creu de Sant Jordi

El proper diumenge de Pasqua, el 16 d’abril, Sant Martí de Tous tornarà a vibrar amb les tradicionals caramelles, que properament rebran la Creu de Sant Jordi i han estat afegides enguany al catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. No hi faltaran, com mana la tradició, els nens i nenes d’ entre sis i set anys vestits d’hereus i pubilles, els ballesters i les lloques, i les toies i els clavells.

Les caramelles de Tous, que van celebrar l’any passat el seu centenari, van escenificar el passat diumenge el traspàs de la bandera al final de la missa de Rams. L’abanderat del 2016, Jordi Aribau, va fer entrega de la bandera al nou abanderat d’aquest 2017, el Manel Pons, que com mana la tradició l’ha de tenir exposada al balcó fins la vigília.

A dos quarts de deu del matí de diumenge, els caramellaires -precedits de l’ abanderat- començaran les cantades a l’entrada del poble. Després de la Missa Major, cap a les 12 del migdia, continuaran les cantades, de les quals destaquen la que es fa a la Plaça de l’Església i la de davant de l’Ajuntament. Les cançons que sonaran aquest any són l’ havanera El Canó de Palamós, la sardana Recordant la nostra Terra, el Cant de la Senyera i altres cançons populars catalanes.

El dilluns de Pasqua, se celebrarà el tradicional aplec al santuari de Sentfores. Allà es podrà participar de l’eucaristia a les 11 del matí, gaudir del tradicional joc de bitlles i ballar sardanes al so de la cobla.

La nova Associació Calamanda de Calaf organitza per primer cop les caramelles

Per primera vegada, l’organització de les Caramelles de Calaf recau en la nova Associació Cultural i Educativa Calamanda. Diumenge de Pasqua, els cantaires començaran el seu recorregut de bon matí, a les 9.00, al passeig de Santa Calamada. A partir d’aquí recorreran diferents punts del poble, inclosos el Barri Nou, on hi seran a les 10.20 hores, i el barri de La Pineda, que hi arribaran pels volts de les 11.00 hores.

En acabar la missa, a l’interior de l’església Sant Jaume, també faran una cantada i, seguidament, sortiran a la plaça Gran on faran una ballada de les danses tradicionals. La cloenda tindrà lloc a la plaça de Barcelona ’92 cap a les 13.15 hores.

Masquefa

Masquefa es prepara per gaudir d’una nova cantada de Caramelles durant el matí del Diumenge de Pasqua, dia 16 d’abril. Després d’un mes d’assajos conduïts per l’Anna Martí, els infants masquefins entonaran caramelles pels carrers de la vila i delectaran els veïns en un esdeveniment inclòs en els actes organitzats per Setmana Santa.

La Cantada Infantil de Caramelles, que començarà a partir de les 11:15 hores, tindrà com a punt d’origen el carrer Serralet. Posteriorment, el recorregut transcorrerà pels carrers Crehueta i Sant Pere, passant també per l’església, i finalitzarà al Carrer Major fins a arribar a l’Ajuntament. A més, també es realitzarà una cantada dins la Parròquia de Sant Pere després de l’ofici religiós.

La Pobla de Claramunt

La Societat Coral La Lira organitzarà, el diumenge 16 d’abril, la tradicional cantada de caramelles a la Pobla de Claramunt. L’activitat tindrà lloc durant tot el matí i els cantaires recorreran diferents barris del municipi. La proposta compta amb el suport de l’Ajuntament.

Sota la direcció de Joan Mas, un grup d’una trentena de cantaires, entre adults i nens i nenes, interpretaran diverses cançons. Les peces que cantaran seran: la sardana El cavaller enamorat, La Balanguera, Dins el mar la vela blanca i El ball del rotlletó, que ballaran la quitxalla. Les cantades centrals es faran a la sortida de missa, cap a 3/4 d’1 del migdia, i després a la plaça de l’Ajuntament. A més d’interpretar les cançons, els cantaires repartiran clavells.

A La Llacuna, caramelles dissabte i diumenge

Com ja es tradicional, aquest cap de setmana, 15 i 16 d’abril la coral “La Cuitora” i la societat coral “Ben endins com qui ensorra l’apit” oferiran la tradicional cantada de caramelles.

Dissabte de Glòria i Diumenge de Pasqua, les dues colles cantaires resseguiran tot el municipi per a cantar les tradicionals Caramelles. Es podrà escoltar i gaudir d’un divers repertori; des de les tradicionals cançons de caramelles, passant per les conegudes havaneres, sardanes, sense deixar de banda les clàssiques catalanes.

Dissabte, les dues colles iniciaran el recorregut a les quatre de la tarda a la Plaça Major davant l’ajuntament, continuant tot seguit per les masies i barris de La Llacuna, arribant-se com en passades cantades als pobles del seu voltant.

Al diumenge de Pasqua al matí els cantaires reprendran el seu recorregut, tot entonant el repertori escollit fins arribar a la Plaça Major. Una vegada a la plaça al voltant de la una del migdia, les dues colles faran els últims cants per concloure la cantada de caramelles d’enguany.

Les caramelles també recorreran altres municipis anoiencs, com Els Hostalets de Pierola, diumenge a partir de les 13:00 i Piera, amb els cantaires de la Coral Xicoira pels carrers de la vila diumenge a partir de les 9 del matí. Cançons, flors i visita a les residències d’avis.

FER UN COMENTARI

*