Inici Cartes dels lectors Tancats per polígons

Tancats per polígons

COMPARTIR

Josep Castelltort Panadés,
ecòleg – empresari

Hi ha explicacions que sembla que no hauria de ser necessari fer-les. Que no s’ha de fer un polígon industrial als sud de l’Anoia, a les Parellades-Can Titó és una d’aquestes explicacions.

El que planifiquen ja haurien de tenir uns criteris. O potser ja els tenen, però els interessos i posicions de poder polític obliguen a deixar-los de banda.

És normal que els agents econòmics pressionin a l’administració, però no és tant normal que el tècnics i responsables de l’administració oblidin els criteris tècnics per aquestes pressions.

Però anem al contingut objectiu de la qüestió: és raonable la proposta de destinar els plans entre el riu Anoia i els vessant de la Serra de Collbàs a polígon industrial?

La resposta és clara i neta al meu entendre: és un disbarat.

Anem a justificar-ho:

1. Un dels valors objectius que gaudeix la població del nucli central de la Conca d’Òdena (Igualada, Vilanova, Montbui, Òdena) és la proximitat al medi natural. Això permet que no sigui necessari condicionar grans espais verds perquè ja hi són a la perifèria. Això permet des d’anar a buscar bolets, a caminar, passejar, córrer i anar en bicicleta, fer horts, veure ocells o recollir sajolida per a les olives. Dóna qualitat de vida. No hem de renunciar a tenir medi natural a prop de casa. Sovint hem de resignar-nos a ser una zona amb ingressos econòmics baixos per les coses de la competitivitat, però ho portarem millor si disposem de qualitat de vida. La proximitat al medi natural n’és un component fonamental.

2. La conurbació esmentada té els espais naturals de més qualitat a la seva part sud. Per què són de més qualitat? Per una cosa tan elemental com que a la part sud els vessant boscosos són d’obaga, mentre que al nord són de solei. Les obagues són més frescals que els soleis i els boscos hi creixen amb més vigor. De fet, el tipus de bosc és diferent a l’obaga que al solei. A les serres de Collbàs i de la Tossa hi tenim pinedes, però també rouredes i alzinars. Als vessant de les Maioles costa fins i tot que s’hi formin boscos de pins – és visible que, malauradament, el clima dificulta que es recuperin del foc els vessants més exposats-, on hi hi predominen les brolles. Això no vol dir que no s’hagi de valorar l’ecosistema solei, però s’ha de reconèixer que per a les activitats de lleure és més atractiu un bosc obac.

3. L’accés més proper al medi natural per a la població és al sud del riu Anoia. A l’est i al nord hi ha polígons industrial que allunyen la sortida. A l’oest hi ha la sortida cap Can Masarnau i l’Espelt, ja cobejada, però el sector està obstaculitzat per l’autovia. Des de la Rambla d’Igualada a la Creu del Maginet hi ha 5 minuts. No té cap sentit tancar-se la sortida amb un nou polígon industrial. Igualment i encara més des de Vilanova del Camí. L’ajuntament de Vilanova del Camí no hauria de permetre de cap manera que quedés la població encerclada d’hectàrees de ciment.

Al vessant sud, la Tossa i serra de Collbàs, el bosc més enllà dels conreus, és més a prop que al nord, que és a les Maioles. La plana d’Òdena té més amplada que les Parellades.

Mirant al mapa de la Conca d’Òdena, gairebé que aquestes explicacions sobren. Parlem de l’espai natural que queda a tocar de les tres poblacions (Vilanova, Igualada i Montbui), el més proper a les poblacions i de més qualitat natural que els espais alternatius. Que el medi natural és important per a la qualitat de vida ja hauria d’estar assumit.

5. Finalment, és de sentit comú fer créixer els polígons existents en lloc de crear-ne de nous: comunicacions, infraestructures, sostenibilitat. Si ja tenim una zona dedicada a aquesta activitat, i encara hi ha espai disponible, perquè n’hem de degradar una altra? Si algú li han dit que no hi ha espai al Pla de les Gavarreres que miri les fotos aèries al Google maps.

Només hem parlat de la ubicació, cas de necessitar-se més espai per a polígons industrials. No hem parlat de com s’han fet fins ara els polígons i com s’han de fer a partir d’ara, si cada municipi ha de tenir els seus, si les contribucions han de ser només pel municipi o s’han socialitzar per a tota la població afectada, …

Potser un altre dia. Però ja podem dir que no és un argument la creació de llocs de treball en un municipi concret. Tota la Conca d’Òdena és una sola unitat a efectes d’activitat econòmica, diguin el que vulguin els discursos. Per a la gent, no és important si el els llocs de treball si són a un municipi o un altre, perquè hi anirà igualment.

Posar un polígon a les Parellades-Can Titó seria un error.

COMPARTIR

2 COMENTARIS

  1. Veig que no parlas de poligono de Montbi , que esta completament buit. mereig sacrificar l’unic polmó verd que esta aprop de Vilanova , el de can Tito? I deixar encerclat Igualada i vilanova encerclats de poligons, i a mes Vilanova encare te la depuradora que ja ocupa part de la natura

  2. Moltes gràcies per l’escrit. Reflecteix, amb les paraules d’un expert, el que molts pensem!! No volem més ciment!!! Volem els nostres boscos tal i com estan.
    Si us plau, escoltem la veu dels ciutadans!!! Prou d’interessos polítics on tot s’hi val. Amb la natura no s’hi juga. NO ÉS NEGOCIABLE.

FER UN COMENTARI

*