Inici Destacats Els sindicats commemoren un 1 de maig atípic en un escenari d’incertesa

Els sindicats commemoren un 1 de maig atípic en un escenari d’incertesa

COMPARTIR

La crisi del coronavirus Covid-19 ha fet que la commemoració de l’1 de maig sigui absolutament atípica per l’absència de mobilitzacions en el format que habitualment impulsaven els sindicats per reivindicar el dia del treballador.

CCOO i UGT reclamen la protecció dels treballadors i una taula de concertació social a l’Anoia

Els sindicats CC.OO i UGT, malgrat el context actual, volen reivindicar “més que mai” els drets dels treballadors per la situació actual “de precarietat laboral i d’incertesa”, especialment entre aquells que han hagut de suspendre la seva activitat a causa de la pandèmia. El secretari general de CCOO del Baix Llobregat, Josep Maria Romero, posa al centre les reivindicacions relatives a la salut i la seguretat laboral, ja que “molts treballadors i treballadores tornen als seus llocs de treball sense, en moltes ocasions, prou protecció”. En la mateixa línia, el secretari general d’UGT a l’Anoia, Penedès i Garraf, Francesc Rica, reclama que “la tornada a la nova normalitat s’haurà de fer amb les màximes garanties de salut i protecció”. La salut i la protecció és el lema del manifest conjunt dels dos sindicats, que alerta, a més, que ara mateix «la meitat de la població assalariada està fora del mercat de treball i la meitat dels autònoms ha cessat l’activitat».

El confinament perimetral de la Conca d’Òdena durant més de tres setmanes va generar un greuge entre els treballadors de la zona que encara no ha estat resolt, com reivindicava Alfonsa Santiesteban, coordinadora de CC.OO a l’Anoia. Els treballadors residents encara no han rebut les baixes en la seva majoria i els residents a fora de la Conca que treballaven als municipis confinats ni tan sols tenen coberta la seva situació legal encara.

Mario Olmedo, coordinador d’UGT Anoia, ha verbalitzat la demanda dels dos sindicats de crear una taula de concertació social per que la comarca tingui “una veu única i consensuada” que pugui fer arribar les necessitats del territori a les administracions i a la resta d’actors socials i econòmics.

La Intersindical-CSC alerta de la destrucció de llocs de treball a l’Anoia

La Intersindical-CSC, malgrat l’absència de mobilitzacions, assegura que “farem sentir la nostra veu, en defensa dels drets dels treballadors i treballadores de l’Anoia i d’arreu. Perquè malgrat el confinament de bona part de la població, la vida continua. I si continua la vida, continua el treball. I, en aquesta conjuntura que vivim, encara més que mai, això vol dir que continua la precarietat i l’explotació laboral que, com a sindicat nacional i de classe, combatem cada dia”.

El sindicat independentista assegura que “ens trobem davant d’una doble ofensiva, espanyolista i patronal, que ataca directament la gent treballadora del nostre país”, amb un govern de Pedro Sánchez que “ha demostrat estar al servei del poder econòmic dominat per les empreses de l’ibex35 i no al costat del poble treballador”.

Intersindical-CSC explica que ha mantingut la seva estructura al servei dels treballadors, fossin afiliats o no, i xifra en més d’un centenar les consultes de treballadors anoiencs a les que ha donat resposta durant els mesos de març i abril.

El sindicat també denuncia que des del mes de febrer s’han presentat 1526 expedients d’ERTO i s’han destruït gairebé 10.000 llocs de treball a la comarca de l’Anoia. La Intersindical-CSC denuncia, a més, “que totes les mesures del govern espanyol han tingut la complicitat necessària dels sindicats del règim”.

La Intersindical-CSC celebra que ha doblat el número d’afiliats i ha guanyat representació sindical en diferents àmbits com industria, energies renovables i a l’administració pública, com l’Ajuntament d’Igualada, i també a educació on ha esdevingut segona força a l’Anoia.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*