Inici Destacats El Sindicat de Llogateres d’Igualada neix per reclamar solucions als problemes d’accés...

El Sindicat de Llogateres d’Igualada neix per reclamar solucions als problemes d’accés a l’habitatge

COMPARTIR

El Sindicat de Llogateres d’Igualada es va presentar divendres en un primer acte titulat “Què està passant amb el lloguer a Igualada?” a l’Espai Cívic Centre. A l’acte es van exposar els objectius de l’entitat després d’haver fet una diagnosi de la situació de l’habitatge a la capital de l’Anoia. La Plataforma d’afectats per la Hipoteca (PAH) Anoia i el Sindicat de Llogateres a nivell nacional van recolzar la nova iniciativa.

El nou Sindicat neix com una plataforma autònoma de veïnes d’Igualada que pretén ser una eina ciutadana en pro de la defensa del dret a l’habitatge i d’un lloguer assequible, estable, segur i digne.

Al Sindicat entenen que la problemàtica del lloguer no és conseqüència només «d’una llei contrària als drets dels i les inquilines» sinó que també volen combatre «aquesta nova bombolla immobiliària que ataca la nostra ciutat, basada en l’increment especulatiu i abusiu del preu dels lloguers».

Segons el Sindicat, des de 2014 a dia d’avui, el preu del lloguer a Igualada ha pujat un 36,92% segons dades oficials, o el que és el mateix, el preu del lloguer mitjà ha augmentat 120,8€ en quatre anys. I la tendència és clarament exponencial.

Així doncs, denuncien també que la precarització general de les condicions laborals multiplica el risc d’exclusió residencial. En el període 2013-2017 (últimes dades oficials) els jutjats d’Igualada van executar 828 desnonaments, dels quals 534 van ser per impagament del lloguer.

El Sindicat defensa que els joves d’Igualada puguin emancipar-se lliurement i entenen que aquest és un dels motius per reclmar que es pugui garantir la funció social dels habitatges a través d’una ferma protecció de l’ús residencial, prioritzant polítiques de lloguer social per sobre de l’ús econòmic o especulatiu de qualsevol tipus. El Sindicat de Llogateres alerta que «l’arribada de fons voltor i empreses promotores de pisos turístics a Igualada és una realitat, i les conseqüències negatives per a nosaltres les llogateres, no es faran esperar».

Gairebé 300 pisos buits dels bancs a Igualada

A Igualada hi ha 294 pisos buits propietat de bancs segons les últimes dades oficials. Així doncs, per a l’entitat cal a més una mobilització urgent dels habitatges buits i un augment del parc públic de lloguer social.

A través de l’organització i la mobilització volen donar resposta a les demandes creixents al voltant del lloguer mitjançant serveis d’assessorament que apoderin els ciutadans sobre els nostres drets i deures.

Una vaga de lloguers de l’any 1931 els recorda que la defensa dels drets dels inquilins i inquilines no és una experiència nova a casa nostra. Al mateix temps, l’existència de sindicats de llogaters i llogateres a nivell internacional, que sovint propicien negociacions col·lectives de preus i condicions del contracte de lloguer, els anima a apostar per la creació d’aquest sindicat igualadí.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*