Inici Destacats El Síndic de Greuges reclama a l’Ajuntament de La Llacuna que compleixi...

El Síndic de Greuges reclama a l’Ajuntament de La Llacuna que compleixi la Llei de Transparència

COMPARTIR

El Síndic de Greuges ha cridat l’atenció a l’Ajuntament de La Llacuna per l’incompliment de la Llei de Transparència, vigent des de l’any 2014. Aquesta normativa exigeix que les administracions publiquin a la web de manera sistemàtica i exhaustiva dades per donar compte a la ciutadania de les activitats que duen a terme i de la manera en què es gasten els recursos públics. L’amonestació és resultat d’una consulta formulada per Sumem per La Llacuna, que va constatar que l’apartat “Transparència” de la web de l’Ajuntament està pràcticament buit de contingut.

Arran la consulta, el Síndic es va posar en contacte amb l’Ajuntament i d’acord amb la informació facilitada pel propi Síndic a Sumem per La Llacuna: “Hem assenyalat que l’Ajuntament ha de poder fer efectiu el compliment d’aquesta obligació tot facilitant l’accés al perfil de la Plataforma i al Registre des del Portal de la Transparència a través d’un enllaç, raó per la qual li hem demanat que posi tots els mitjans possibles per no demorar aquesta connexió i completar la informació que ha de contenir el Portal, en tant que és un dret dels ciutadans que contribueix a enfortir la confiança d’aquests envers la gestió dels recursos públics de la seva administració.”

El candidat de Sumem per La Llacuna, Pep Gorgori, considera que aquesta resposta “posa de manifest, una vegada més, que el consistori llacunenc actua d’esquena a la ciutadania, evitant ja no només els processos de participació que serien desitjables, sinó també demorant el compliment de les lleis que l’obliguen a informar de com gasta els diners públics”.

Actualment, en l’apartat de “Transparència” de la web municipal, no hi figuren informacions cabdals que la llei estableix que haurien d’estar disponibles, en un format que permeti treballar amb les dades (per exemple, fulls de càlcul Excel). En concret, Sumem per La Llacuna es va adreçar a l’Ajuntament per demanar les dades sobre contractes menors, que són aquells que, en ser inferiors a certa quantitat, no cal sotmetre a concurs públic. El consistori va facilitar les dades al cap d’unes setmanes, però segueixen sense estar a disposició del públic online. També falten informacions sobre auditories de comptes, declaracions de béns dels càrrecs electes, concursos, subvencions i un llarg etcètera.

En comprovar que faltaven totes aquestes informacions, Sumem per La Llacuna es va adreçar al Síndic de Greuges, que es va posar en contacte amb el Consistori llacunenc. Segons la comunicació del Síndic, l’Ajuntament s’ha limitat a respondre que “en breu, aquesta informació estarà disponible en el Portal per a la seva consulta i que està mantenint reunions amb responsables i tècnics de la Diputació de Barcelona per reactivar la prestació d’aquest i altres serveis”.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*