Inici Societat Una setmana per reivindicar el patrimoni de la Pedra Seca

Una setmana per reivindicar el patrimoni de la Pedra Seca

COMPARTIR

A la comarca de l’Anoia i arreu dels Països Catalans existeix un importantíssim patrimoni rural de pedra seca que articula el paisatge: barraques, forns, sínies, fonts, marges, tines… L’arquitectura tradicional de pedra seca és un patrimoni paisatgístic predominant i identitari a bona part dels paisatges rurals propers a la mediterrània.

Però malgrat els seus diversos valors (ecològics, estètics, històrics i identitaris), es troba immers en una dinàmica d’abandó que comporta el seu deteriorament i destrucció, i que coincideix, malauradament, amb la desaparició de l’ofici de marger i la pèrdua del coneixement d’aquesta tècnica constructiva. Entitats i voluntaris s’esforcen, des de fa molts anys, per mantenir, restaurar i divulgar aquest patrimoni i aquesta tècnica que, d’altra banda, s’ha demostrat també vàlida per a donar resposta als reptes de l’arquitectura contemporània.

Per això, i coincidint amb el 2n aniversari de la declaració de la tècnica de la pedra seca com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO el 28 de novembre de 2018, COL·LABORAxPAISATGE impulsa la Setmana de la Pedra Seca en col·laboració amb nombroses entitats del territori. Una setmana per a l’organització i promoció d’activitats relacionades amb la pedra seca arreu dels Països Catalans que neix amb l’objectiu de
visibilitzar i posar en valor no només aquest patrimoni sinó especialment l’important teixit d’entitats, col·lectius i persones voluntàries en què se sustenta el coneixement, la divulgació i el manteniment de la pedra seca a casa nostra.

S’han programat un total de 76 activitats de diferents formats. Entre aquestes, Els Amics de Tous proposen sortir entre el 23 i el 29 de novembre i fer la ruta de la Pedra Seca a Tous, fer fotografies de les barraques i publicar-les a Instagram amb les etiquetes #pedrasecatous #setmanadelapedraseca. Amb les imatges publicades preveuen fer una exposició al llarg del 2021.
Totes les activitats previstes es poden consultar en aquest enllaç.

 

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*