Inici Societat Set de cada deu famílies ateses per la Creu Roja no poden...

Set de cada deu famílies ateses per la Creu Roja no poden garantir una alimentació saludable als seus fills

COMPARTIR

[Img #4219]Un estudi de la Creu Roja detecta que 7 de cada 10 famílies en situació de risc no poden garantir una alimentació saludable als seus fills. És una de les conclusions del quart estudi de l’Observatori de la Vulnerabilitat, que analitza l’impacte de la crisi sobre els infants i l’entorn familiar en base a enquestes a 737 persones que van rebre suport del programa d’ajudes a la infància de l’entitat. El 38% de les famílies enquestades no poden pagar el menjador escolar, un 13% més que el juliol del 2011. A més, un 77,7% assegura que no pot cobrir totes les necessitats d’escolarització dels seus fills, ja que les despeses de la tornada a l’escola superen de llarg la seva capacitat adquisitiva.

L’estudi, titulat ‘L’impacte de la crisi en la infància i l’entorn escolar’, està fet a partir de qüestionaris telefònics a 737 persones que van rebre el suport del programa d’ajudes a la infància en situació de vulnerabilitat de la Creu Roja, amb què es van distribuir ajudes per a vestuari, llibres o material escolar entre 3.138 menors durant el mes de desembre a Catalunya.

Una de les conclusions de l’estudi és que un 70,3% de les famílies enquestades manifesta tenir dificultats per garantir una alimentació saludable als seus fills al domicili, és a dir, que els nens puguin menjar amb habitual verdura fresca, carn, peix o fruita.

[Img #4220]A més, el 38% de les famílies admet que no pot pagar el menjador escolar dels seus fills, on es garanteix un àpat adequat. Això suposa un increment del 13% respecte al juliol del 2011, quan Creu Roja va fer un estudi sobre infància que ja facilitava dades sobre aquesta qüestió. Entre els que no poden costejar el servei de menjador escolar, el percentatge de famílies que no poden donar una alimentació saludable als nens s’eleva al 79%.

L’estudi també indica que el 77,7% dels enquestats no ha pogut cobrir totes les necessitats d’escolarització dels seus fills. Si l’inici d’aquest curs va suposar un cost mitjà de 510 euros per fill en una escola pública, segons l’organització de consumidors, la meitat de les famílies enquestades ingressen menys de 550 euros al mes i més del 60% tenen dos o més menors al seu càrrec.

El 60% dels infants no poden comptar amb tot el material escolar que necessiten, fet que afecta al seu rendiment acadèmic i la seva salut emocional en gairebé el 77% dels casos, segons els pares. Després del material escolar, la segona despesa més important per a les famílies és el vestuari escolar. Un 26,7% dels enquestats assegura que no pot facilitar als seus fills el vestuari que el cal per a l’escola.

El 43,4% no pot fer front a les activitats extraescolars, un 32,6% no pot pagar la quota de l’AMPA, un 86% no té cap despesa de transport i un 94% tampoc en té en reforç escolar.

El 23,74% d’aquestes famílies reben ajuda per a menjadors escolars, el 21,7% per vestuari i el 15,33% per a llibres. En un 34,4% dels casos són ajudes públiques, però la meitat dels enquestats que tenen aquestes prestacions assegura que les ha deixat de rebre o que han vist disminuït el seu import durant l’últim any.

En l’àmbit sanitari, un 32,8% de les famílies afirma tenir dificultats per comprar determinats medicaments per als seus fills, com ara medicació per a malalts crònics, productes dermatològics, tractaments d’al·lèrgies o asma, mentre que el 70,3% tampoc pot fer front a tractaments bucodentals i d’òptica.

Un 11% de famílies sense cap ingrés

Un 48,7% de les famílies enquestades té uns ingressos inferiors a 550 euros al mes, mentre que un 11% no té cap tipus d’ingrés. A més, l’estudi detecta una gran dependència dels ajuts, ja siguin públics, com l’atur, la pensió o la renda mínima, com de la xarxa més pròxima.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*