Inici Societat La serra d’Ancosa, entre els paisatges europeus escollits per estudiar els efectes...

La serra d’Ancosa, entre els paisatges europeus escollits per estudiar els efectes del canvi climàtic

COMPARTIR
El castell de Vilademàger, a La Llacuna, en plena serra d'Ancosa.

La Serra d’Ancosa, a cavall de les comarques de l’Anoia, l’Alt Camp i l’Alt Penedès, s’ha convertit en un dels 16 indrets de tot Europa escollits per estudiar els efectes del canvi climàtic. Així, s’ha incorporat al projecte AELCLIC-Pathfinder (Adaptation of Eurpean Landscapes to Climate Change), cofinançat per EIT-Climate-KIC, que és l’entitat pública-privada més important de la Unió Europea (UE) per abordar el canvi climàtic. L’objectiu és definir i elaborar plans d’adaptació al canvi climàtic a 16 paisatges europeus, a partir de la creació de xarxes regionals i locals de treball, que puguin ser replicats en paisatges similars.

Els altres dos espais són el Parc Natural de l’Alt Pirineu i la part final del riu Besòs, a l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Plans pilot com a model per replicar

El projecte AELCLIC es distribueix a partir del tàndem de quatre universitat (Aalto University de Finlàndia, Wageningen University als Països Baixos, Universitat Politècnica de València i Universitat de Bolonya, a Itàlia) i xarxes locals i regionals sòcies del EIT Climate-KIC, l’òrgan públic-privat europeu més rellevant que treballa per a construir una economia de carboni zero mitjançant l’emprenedoria i la innovació. L’EIT CLimate-KIC, que compta amb el suport de l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (EIT), pretén la millora de la forma de vida en les ciutats, promoure els productes industrials respectuosos amb el medi ambient i l’entorn, i optimitzar els recursos existents.

El projecte en marxa vol definir i provar models proactius i catalitzadors per a la definició de plans d’adaptació del paisatge al canvi climàtic, que inclouran polítiques, estratègies, accions pilot i iniciatives a nivell local i regional per a promoure l’adaptació al canvi climàtic. Els models generats en aquests països pilot són després testats i adaptats en un conjunt de paisatges pilot multiplicadors, amb el suport de xarxes regionals i locals de nous països.

En totes les àrees pilot, els principals actors (ONG locals, empresaris, administracions, equips investigadors i veïnat, entre d’altres) treballen junts per comprendre l’impacte del canvi climàtic en els seus paisatges i formes de vida. Un cop elaborat un primer diagnòstic, s’acorden els reptes i agendes per als futurs plans d’adaptació dels paisatges, i els recursos i compromisos necessaris per a l’elaboració i compliment d’aquests plans.

Un cop enllestits tots els plans pilot, es preveu una declaració d’acord conjunt en la qual tots els membres de la xarxa de treball regional i local es comprometin en la preparació d’un pla d’adaptació del paisatge al canvi climàtic.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*