Inici Destacats El sector del metall de l’Anoia s’aplica per aconseguir treballadors formats

El sector del metall de l’Anoia s’aplica per aconseguir treballadors formats

COMPARTIR

L’Anoia és la segona comarca de Catalunya amb una major taxa d’atur -després del Baix Penedès-, però tot i això hi ha sectors que tenen dificultats per cobrir les seves necessitats de personal.

Un d’ells és el sector metal·lúrgic, format per més de 300 empreses que ocupa uns 3.500 treballadors de forma directa i que genera una facturació anual superior als 650 milions d’euros.

Malgrat la popularitat d’altres sectors com el tèxtil o la pell, el metall anoienc és sovint desconegut a la mateixa comarca, i la Unió Empresarial de l’Anoia va iniciar el 2016 amb l’Ajuntament d’Igualada un pla per visibilitzar el sector i desenvolupar accions per facilitar el seu creixement. La més urgent reclamada pel sector era la de tenir personal format per a cobrir el seu creixement.

I des de llavors s’han desenvolupat diferents accions formatives impulsades des de l’administració que s’han saldat amb elevades insercions laborals dels seus alumnes. Una inserció “altíssima” també tenen els alumnes dels cicles formatius sobre el sector que s’imparteixen a l’Institut Milà i Fontanals d’Igualada. El seu director, Juan Manuel Linares, la definia ahir així xifrant-la en un 90% en el cicle de grau mig en Manteniment Electromecànic i en el de grau superior de Mecatrònica Industrial.

El president de la Unió Empresarial de l’Anoia, Blai Paco, confia que l’esforç per fer visible el sector doni fruits “a curt termini“ i que els joves hi vegin una oportunitat. Paco també apunta que des del sector es podrien impulsar formacions concretes per completar la formació reglada.

La col·laboració entre empresa i món acadèmic s’ha fet més estreta al llarg dels darrers anys, amb la implantació de la formació dual i, en el cas igualadí, amb la incorporació al currículum formatiu d’alguns continguts ajustats a les característiques de les empreses de la zona.

Maquinària per formació

Un exemple d’aquesta complicitat és la cessió d’una fresadora de control numèric (CNC) per part de l’empresa metal·lúrgica Dicor-ISM S.L. a l’Institut Milà i Fontanals, que ja la té instal·lada en un dels seus tallers de pràctiques. L’empresa, ubicada a la Torre de Claramunt, ha fet la cessió per intentar “compensar els desajustos que hi ha quan venen els nois, que no tenen al seu abast la maquinària que després es troben al mercat laboral”, segons explicava ahir Mari Luz Montserrat, responsable de Recursos Humans de l’empresa.

Montserrat també creu que “si els alumnes saben que es formen amb l’última tecnologia i quan arriben a l’empresa veuen que ho coneixen tot des del minut 1, això encara animarà més alumnes a formar-se”.

FER UN COMENTARI

*