Inici Societat El Saüc protagonitza el Mercat de les Espècies d’Argençola

El Saüc protagonitza el Mercat de les Espècies d’Argençola

COMPARTIR

El passat dissabte es va realitzar el 7è Mercat de les Espècies d’Argençola amb un protagonista d’excepció, el Saüc. Una de les plantes més apreciades i utilitzades a Catalunya, però també a Europa i als Estats Units, on es troba a la llista de les 20 plantes més venudes.

Una bona colla d’activitats i parades varen omplir el Mercat. La informació rigorosa dels ponents vol situar aquest Mercat entre els de referència a Catalunya. Es tracta d’un esdeveniment dedicat fonamentalment a transmetre els usos de les plantes i les seves aplicacions fent valdre el món vegetal, aquesta edició es va celebrar sota un sol de justícia que imposava el seu ritme!

Aquest Mercat cuida els detalls i la decoració del poble, els continguts de les xerrades i tallers, les parades amb artesans de proximitat i el tracte humà. Es tracta d’una jornada plena de sensacions, per reconèixer plantes sobre el terreny, tastar productes diferents a base de saüc, escoltar les xerrades de la jornada tècnica i taules rodones, recórrer pels carrers gaudint d’una exposició sobre l’Aprofitament del Saüc, usos i propietats, i aprendre de l’Alquímia de les espècies, on es varen preparar uns 20 productes diferents a base de saüc, la majoria tastats durant el matí.

Més de 80 persones varen assistir a la Jornada «Botànica a la Cuina. Espècies, herbes i flors» inclosa al PATT, un altre èxit va ser el Tast de 20 productes diferents a base de saüc (melmelada, gelea, cava, cervesa, vi dolç, còctel, coca…) i després de dinar l’hora de la ratafia digestiva amb un Tast de les ratafies de Santa Coloma de Farners, ratafia 1842: la Clàssica, la Vuit Porrons, la Nou Verda i la de Cireres.

El dinar de LES PLANTES DE MARGE AL PLAT, «MENÚ DEL MERCAT» va tornar a sorprendre pels ingredients utilitzats, la majoria plantes que creixen als horts i a la vora del bosc. De Primer Pastís de fulles variades silvestres amb ceba, pastanaga, polenta, ous i tamarit cuit al forn, de Segon Paella de verdures, herbes i flors de marge: ortigues, malves, blets, colitxos… i de postres iogurt de saüc.

La guanyadora de la sal aromàtica afeccionada va ser la Roser Soms Tramujas amb la sal «primavera floral», segona la Fina Bonet Borràs, i tercera la Marta Hernández amb la sal «segarrenca».

La part més pràctica arriba sempre a la tarda en L’alquímia de les espècies. La destil·lació amb alambí per arrossegament de vapor, extractes i tintures, l’elaboració d’essència de saüc, licor i cava de saüc, xarop de flors de saüc, còctel de saüc, infusió, llimonada, mel de flor de saüc. Bunyols de flors. Gelat. Iogurt de flor de saüc i una compota de saüc. Pastís, flam. Mousse de saüc i garrofa. Magdalenes i galetes de saüc. Gelea de saüc. Melmelada de saüc. Cordial de saüc. Vinagre i chutney de flors o fruits de saüc.

Taula Rodona i Primera Trobada: «Les Fires de plantes remaires i alimentaries de Catalunya.». Va ser molt interessant per l’organització i coordinació de les fires sobre plantes de Catalunya marcant accions concretes a curt termini.

La gent gran del poble varen explicar que en feien amb el Saüc a la taula sobre la Memòria històrica d’Argençola, què en diuen els avis del poble sobre el saüc i les plantes medicinals i en acabar, es va tastar la ratafia de l’Ermità (s. XVIII, possiblement una de les fórmules més antigues fins ara coneguda).

El veredicte del 2n Concurs de fotografia a Instagram #mercatespecies es farà públic el divendres 16 de juny. Premi: Estada a una Casa Rural d’Argençola del juny al setembre (Cal Manel).

No va parar de rebre visites l’Espai de Teràpies Naturals amb REIKI i MAT i també fou molt concorreguda i divertida la Classe oberta + Swing Jam.

En resum, que va ser una trobada molt professional i alhora recollida, on passejar, gaudir i aprendre però també conèixer altres persones amb qui compartir l’amor per les plantes.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*