Inici Teatre Satisfacció entre els professionals per la renovació de la Llotja de La...

Satisfacció entre els professionals per la renovació de la Llotja de La Mostra d’Igualada

COMPARTIR

La Llotja, l’espai de negoci exclusiu per als professionals acreditats a La Mostra d’Igualada, presenta en la 25a edició de la fira un aspecte totalment renovat. S’han abandonat els tradicionals estands i s’ha traslladat a un espai sense parets, més diàfan i versàtil per afavorir l’intercanvi d’informació. Alguns dels professionals valoren positivament la renovació i consideren que és un bon lloc per «intercanviar impressions, reunir-se i conèixer companyies i programadors», segons ha apuntat Eulàlia Ribera, directora de La Sala de Sabadell. Per primer cop s’han organitzat els ‘speed datings’, reunions curtes per posar en contacte professionals del sector. En total s’han acreditat 460 professionals.

 

[Img #14555]Amb la voluntat de dinamitzar les relacions entre els programadors i les companyies, l’organització de La Mostra ha decidit renovar totalment la Llotja professional. Així, els 460 professionals que s’han acreditat en aquesta 25a edició han trobat l’espai de negoci totalment reformat. Segons el gerent de la Fira de teatre, Òscar Balcells, «la Llotja era un model que imitava recintes firals d’altres sectors econòmics i hem apostat per eliminar les barreres i convertir-la en un espai més dinàmic». Balcells considera que «no es veuran resultats immediats però sí que esprem que en les properes edicions el canvi vagi donant els seus fruits».

 

Alguns professionals consultats han valorat positivament el canvi. És el cas d’Eulàlia Ribera, directora de La Sala Miguel Hernández de Sabadell, que considera que la nova Llotja és «molt acollidora, còmode i lluminosa i és un bon lloc per reunir-se, conèixer les companyies, altres programadors i intercanviar impressions». De la mateixa manera s’ha expressat Alina Ventura, de La Maleta d’Espectacles -proveïdors d’espectacles de circ i titelles-, qui considera que La Mostra ha fet una «bona aposta» i creu que la renovació de la Llotja «pot funcionar bé perquè el sistema tradicional d’estands marca una mica de distància».

 

A banda de la renovació de l’aspecte de la Llotja, l’espai també ha organitzat noves activitats com els ‘speed datings’, reunions curtes d’aproximadament deu minuts que tenen per objectiu posar en contacte professionals de les arts escèniques. D’altra banda, per cinquè any consecutiu s’ha organitzat el Mercat de projectes, una iniciativa que pretén facilitar la producció de nous espectacles. Enguany 6 companyies tindran 7 minuts cadascuna per explicar una proposta de futur espectacle davant dels professionals. Segons l’organització, la iniciativa va en augment, ja que els resultats de les trobades són «tangibles». Precisament en aquesta edició de La Mostra es pot veure l’espectacle ‘Domini Públic DIWO’, de Roger Bernat, presentat al Mercat l’any passat.

 

«Si no passes per La Mostra és més difícil que et contractin»

 

[Img #14556]Les companyies creuen que assistir a La Mostra és molt beneficiós per a elles per la gran quantitat de programadors que hi assisteixen. Alina Ventura, de La Maleta d’Espectacles -que representa a una desena de companyies-, ha destacat que la Fira «funciona molt bé a nivell de Catalunya perquè és la gran festa del teatre familiar i si no passes per aquí és més difícil que et contractin». Ventura considera que és una bona oportunitat «perquè vegin els teus espectacles i poder parlar cara a cara amb els professionals del sector».

 

D’altra banda, Eulàlia Ribera, directora de La Sala, creu que és una «bona oportunitat» per veure les novetats que hi ha al mercat «per poder fer les programacions». De la seva banda Assumpta Malagarrida, de l’Auditori, considera que La Mostra «és molt interessant perquè veus moltes coses i trobes molta gent. A més, és un espai de comunicació, aprenentatge i per compartir», ha destacat Malagarriga. Amb tot, la directora del servei educatiu de l’Auditori ha reivindicat que hi hagi un gruix més important d’espectacles musicals, ja que «bàsicament se centra en el teatre, la dansa i una mica de circ».

 

Afrontar un moment delicat

 

Els professionals que visiten la Llotja coincideixen a afirmar que el sector de les arts escèniques està travessant per un moment especialment complicat, sobretot per l’augment de l’IVA cultural al 21%. Ribera ha explicat que, en el cas del teatre que ella dirigeix, «hem intentat mantenir la línia de la programació, reduint algun espectacle, però seguint amb la qualitat, rigor, risc i residències».  Amb tot, la directora de La Sala de Sabadell considera que, tot i el moment delicat que passen les companyies, ja que «produir un espectacle nou és un risc molt gran, continuen fent propostes noves».

 

D’altra banda, Assumpta Malagarriga ha explicat que «hi ha companyies del sector musical que fa trenta anys que estan treballant i ara estan a punt de plegar». La directora del servei educatiu de l’Auditori ha assegurat que hi ha hagut una «baixada del públic familiar i també escolar» i que en el cas de les escoles s’està canviant la tendència, ja que «ara busquen que el músic vagi a l’aula». Amb tot, Malagarriga creu que «els temps de crisi també porten a pensaments nous i al naixement de projectes nous».

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*