Inici Societat Satisfacció entre els alcaldes de l’Alta Anoia per la denegació del permís...

Satisfacció entre els alcaldes de l’Alta Anoia per la denegació del permís de prospecció d’urani

COMPARTIR

[Img #7899]Els alcaldes dels municipis afectats per la prospecció d’urani a l’Alta Anoia i el Solsonès han rebut amb satisfacció la decisió del Govern de denegar el permís a la multinacional Berkley Resources. L’alcaldessa de Calaf, Maria Antònia Trullàs, ha denunciat que aquesta pràctica «destrossaria el territori» i, a més, «va en detriment de l’economia local que es basa, en gran majoria, en el turisme rural». De la seva banda, el batlle de Sant Martí Sesgueioles, Jesús Torrens, ha afirmat que el projecte comporta «perills de radioactivitat i, a l’Anoia, ja tenim prou instal·lacions com molins, abocadors o pedreres».Tots els consistoris van presentat al·legacions al projecte.

L’anunci del Govern de denegar el permís de prospecció d’urani a la multinacional australiana Berkley Resources s’ha rebut amb satisfacció entre els alcaldes els municipis de l’Alta Anoia afectats. Així, l’alcaldessa de Calaf, Maria Antònia Trullàs, ha dit que estan molt satisfets perquè «creiem que el Govern s’ha posat al costat del territori i ens ha escoltat». Segons ella, aquest projecte «destrossaria el territori» i «destruiria completament l’economia local que es dedica al turisme rural».

De la seva banda, el batlle de Sant Martí de Sesgueioles, Jesús Torrens, s’ha mostrat content amb la decisió del departament d’Empresa i Ocupació i ha denunciat que aquesta pràctica suposa «un perill de radioactivitat». «Sembla que com que som una de les comarques més deprimides ens poden posar aquí projectes com aquest», ha afegit. En el mateix sentit s’ha expressat l’alcalde d’Els Prats de Rei, Francesc Duocastella, qui ha dit que aquest projecte «crea una fama de radioactivitat i de problemes que no ens interessa».

Fa prop d’un mes que es va conèixer que la multinacional australiana Berkley Resources havia demanat permís a la Generalitat per fer prospeccions d’urani a 8 municipis de l’Alta Anoia i un del Solsonès. Aquest anunci va generar molta preocupació al territori i els consistoris afectats van mostrar la seva oposició a aquesta pràctica. El què més preocupava de les prospeccions que es volien dur a terme eren els sondejos, ja que es temia que poguessin provocar emanacions de gas radó, un element radioactiu estretament lligat a l’urani. En concret, se’n preveien fer 52 d’una profunditat d’entre 50 i 100 metres.

Els alcaldes dels municipis afectats (Calonge de Segarra, Calaf, Castellfollit de Riubregós, els Prats de Rei, Pujal, Sant Pere Sallavinera, Sant Martí de Sesgueioles, Veciana i la Molsosa) van mantenir diverses reunions en el marc de la Mancomunitat Intermunicipal Voluntària Segarrenca i van presentar al·legacions. A més, també van aprovar mocions en contra de les prospeccions.

Ara, els alcaldes han rebut amb satisfacció el fet que la Generalitat hagi decidit denegar la petició per fer les prospeccions, ja que l’empresa australiana no ha presentat tota la documentació que se li ha demanat. En concret, sobre estudis de rendibilitat de l’explotació de l’urani. Ara, però, l’empresa encara podria presentar un recurs a aquesta decisió.

La Mancomunitat Intermunicipal Voluntària Segarrenca (MIVS), juntament amb la Molsosa i Veciana (que també s’haurien vist afectats pels permisos) celebren la decisió de la Generalitat. De fet, com apunta en un comunicat, «des que es va tenir coneixement sobre les intencions de l’empresa, els ajuntaments de la zona no han deixat de treballar per fer saber la seva oposició frontal al projecte». 

Per tant, des de la MIVS es valora de manera molt positiva la resolució de la Generalitat, tancant les portes a unes investigacions «que podien representar una seriosa amenaça per al territori i per a la seva gent». També apunten que, tot i que l’empresa podria presentar un recurs en contra de la decisió de la Generalitat, «l’opinió dels municipis és i es mantindrà totalment contrària a qualsevol investigació o prospecció d’aquest tipus».

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*