El març de 2016, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de l’Anoia va «alliberar» un bloc de vuit habitatges al carrer d’Oló de Capellades, per tal d’allotjar famílies que havien patit –o estaven a punt de patir– un desnonament i no tenien cap altra alternativa habitacional. Les vuit vivendes són propietat de la SAREB, el «banc dolent» que va passar a gestionar els actius immobiliaris procedents dels bancs rescatats a l’Estat després de la crisi financera. Els habitatges del bloc de Capellades no havien estat habitats per ningú i portaven «acabades i buides des de la seva construcció, ara fa més de 7 anys, amb fins especulatius», com assenyalen des de la PAH.
L’entitat reivindica que «on abans hi havia abandonament, ara hi ha vida» i gairebé tres anys després, viuen al bloc 8 famílies formades per 15 adults i 13 menors. Famílies que, segons la PAH, «no només han tingut l’oportunitat de refer la seva vida, sinó que han rehabilitat i condicionat els pisos, que en molts casos s’estaven deteriorant ràpidament i que ara compleixen per fi la seva funció». La Plaraforma d’Afectats per la Hipoteca assegura que des del primer dia han demanat la cessió dels habitatges i la regularització de la situació de tots els inquilins, i des de fa mesos intenten negociar amb la SAREB lloguers socials per a totes les persones que viuen al bloc. La postura de la PAH és clara i coneguda: els lloguers han de ser proporcionals als ingressos, seguint els criteris recollits en la Llei 24/2015. És a dir, un 10%, 12% o 18% dels ingressos de la unitat familiar.
A finals de 2017 la SAREB va denunciar totes les persones que habiten el bloc i va demanar el seu desnonament mitjançant un procediment penal. Aquell primer judici es va suspendre a petició de la SAREB, per continuar negociant amb la PAH la regularització de la situació dels inquilins. Des de llavors, la SAREB ha demanat nombrosa documentació a les persones que viuen al bloc, i ha comunicat a la PAH que estan estudiant la signatura dels lloguers socials.
Ara, tot i que encara no han donat una resposta sobre els lloguers, la SAREB ha reactivat el procediment contra les famílies del bloc i torna a demanar el seu desnonament. El nou judici es farà el proper dilluns 11 de febrer als jutjats d’Igualada, a les 12:00.
Accions com la recuperació d’aquests habitatges, o la de les desenes de blocs on l’Obra Social de la PAH ha reallotjat a més de 2.500 persones en risc d’exclusió, estan «plenament legitimades» segons l’entitat donada la situació «d’emergència habitacional» que ha conduït a més de 600.000 execucions des de 2008 a tot l’estat, i més de 2.500 a l’Anoia que han portat milers de famílies a una situació crítica.
La Plataforma denuncia que els desnonaments s’han produït mentre els bancs acumulaven més de 1.150 habitatges buits només a la comarca de l’Anoia «a l’espera que els preus tornin a pujar per seguir augmentant el seu benefici», com lamenta la PAH. En aquest context, l’entitat afegeix que «les administracions estan mostrant una total inoperància i fins i tot complicitat» i posen com a mostra que la majoria dels Ajuntaments de l’Anoia van aprovar l’any 2014 mocions on es comprometien a sancionar els bancs que mantinguessin pisos buits. Cinc anys després, no han posat ni una sola sanció el que per a la PAH és «una vergonya».
La PAH recorda que la SAREB acumula els immobles de la banca rescatada amb diners públics i que, per tant, «els pisos de la SAREB ja han estat pagats amb diners públics i el just és que es puguin aprofitar perquè hi visqui la gent que ho necessita».
Per tot això, exigeixen a la SAREB que paralitzi els desnonaments de totes les famílies del bloc i formalitzi lloguers socials al bloc. Per aquest motiu han convocat una concentració als jutjats d’Igualada el dilluns dia 11 de febrer a les 12:00.