Inici Destacats Santa Maria de Miralles, protagonista d’un calendari de l'»Espanya buida»

Santa Maria de Miralles, protagonista d’un calendari de l'»Espanya buida»

COMPARTIR

Santa Maria de Miralles és un dels municipis protagonistes del “IV Calendari de l’Espanya buida” de 2023, juntament amb altres onze pobles que han sofert incendis.

Les localitats protagonistes del calendari d’enguany són: Alixo (Ourense), Andilla (València), Bulbuente (Saragossa), Fageca i Famorca (Alacant), Ízbor (Granada), Júzcar (Màlaga), Ladrillar (Cáceres), Mahíde i Porto de Sanabria (Zamora), Riba de Saelices (Guadalajara) i Santa Maria de Miralles, que il·lustra el mes de novembre.

Més de 230.000 hectàrees van cremar als més de 2.100 incendis que hi va haver a Espanya l’estiu passat, 37 d’ells van superar les 500 hectàrees cremades. De fet, Espanya ha estat el país de la Unió Europea que més hectàrees cremades ha acumulat durant 2022, amb un 39,39% del total (informació facilitada pel programa Copernicus de la Comissió Europea). En aquest marc, el Grupo Driver, xarxa de centres especialitzats en neumàtics i mecànica ràpida, dedica la seva quarta edició del “Calendari de l’Espanya buida” a dotze municipis espanyols que han sofert els estralls d’un incendi. Aquesta iniciativa reforça el compromís de la companyia en termes de sostenibilitat i aporta continuïtat al projecte de reforestació de la zona de Llanes (Astúries), que la companyia va portar a terme el 2022, juntament amb el servei de reforestació col·lectiva Bosquia.

Es tracta d’un projecte posat en marca fa quatre anys pel Grupo Driver per donar visibilitat i reivindicar l’encant dels pobles de l’Espanya buida, aquest any centrat en localitats que han patit les conseqüències d’incendis, i que formen part de l’Espanya en risc de despoblació. El “Calendari de l’Espanya buida” selecciona anualment 12 pobles de l’Espanya buida per secundar-los i donar-los a conèixer, amb la novetat enguany de tractar-se de pobles que han sofert un incendi.

La iniciativa convida a descobrir dotze racons de l’estat, pobles que estan recuperant el seu antic esplendor i encant, i a conèixer les seves històries, les seves festes, la seva gent i com arribar fins ells per carretera. Juntament amb una foto de cada localitat, el calendari inclou una descripció individual de cada un i assenyala el millor itinerari per arribar-hi amb total confiança en cotxe fins tots ells.

Aquest recorregut per l’Espanya buida pot realitzar-se en format paper i també online, a través de la pàgina web calendariodelaespañavacia.com, des d’on hom pot descarregar i imprimir el calendari. Aquesta plataforma permetrà compartir altres poblacions a través d’un formulari on qualsevol ciutadà que així ho desitgi, podrà afegir la història de la seva localitat i, d’aquesta manera, tindrà l’opció de participar en següents edicions del calendari. A través del hashtag #CalendarioEspañaVacia també es podran compartir les imatges que els usuaris publiquin a les seves xarxes socials.

Inspirat en el mític calendari Pirelli, de qui Grupo Driver és partner oficial, l’objectiu de la iniciativa és donar visibilitat i protagonisme a unes poblacions que sembla que hagin estat oblidades i que podrien desaparèixer si no es posa remei, i animar als futurs visitants a desplaçar-se fins a elles. Per a la realització del calendari, la companyia ha comptat amb la participació i l’entusiasta col·laboració dels alcaldes de les localitats i dels seus habitants.

El responsable del Grupo Driver, José Ramón Arnó, comenta que “des del Grupo Driver volem aportar el nostre granet de sorra per aportar valor a tots aquells municipis que han tingut la desgràcia, i la mala sort, de sofrir un incendi. Creiem fermament que donar-los visibilitat i fer que continuïn rebent visitants, o nous habitants, és un gran incentiu per a la seva reactivació”.

Es tracta de la quarta edició del calendari. Les edicions anteriors van donar visibilitat a El Acebuchal (Màlaga), Arenillas (Sòria), Isín (Osca), Jánovas (Osca), Lanuza (Osca), Olmeda de la Cuesta (Conca), Poyales (La Rioja), Sarnago (Sòria), Solanell (Lleida), Velilla (La Rioja), Villalibado (Burgos) i Villamorón (Burgos), el 2022. L’any anterior, 2021, els protagonistes van ser Bandujo (Astúries), Bárcena Mayor (Cantàbria), Castelnou (Terol), Cueves del Agua (Astúries), Culla (Castelló), Genalguacil (Màlaga), Mogroviejo (Cantàbria), Montclar (Barcelona), O’Cebreiro (Lugo), Peñalba de Santiago (Lleó), Robledillo de Gata (Cáceres) i Sant Jaume de Frontanyà (Barcelona). I la primera edició, de 2020, la van protagonitzar Agüero (Osca), Bonilla de la Sierra (Àvila), Mombeltrán (Àvila), Alarcón (Conca), Belvís de Monroy (Cáceres), Iglesuela del Cid (Terol), Berlanga de Duero (Sòria), Zorita de los Canes (Guadalajara), Bagergue (Lleida), Uclés (Conca), Villardeciervos (Zamora) i Almonacid (Toledo).

El calendari exemplifica el canvi de paradigma que suposa passar uns dies de vacances o d’escapada de cap de setmana en un entorn rural o, fins i tot, instal·lar-se en una de les poblacions de l’“Espanya buida” de forma definitiva, ara que sembla que el teletreball ha arribat per quedar-s’hi. La iniciativa fa també una crida a la responsabilitat i demana als futurs turistes que prenguin las mesures de seguretat i higiene adequades quan visitin les localitats.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*