Valentia, ràbia, orgull, impotència, unió, indignació, tristesa… Així van viure els veïns de Sant Martí Sesgueioles la jornada del referèndum de l’1 d’octubre. Amb els fets prou recents però amb les emocions ja més temperades, Sant Martí Sesgueioles ha volgut fixar a la memòria col·lectiva la repressió policial que va viure aquest municipi de 370 habitants durant l’1-O.
Unes quaranta dotacions de la Guàrdia Civil van arribar al voltant de les dues del migdia per tancar el col·legi electoral, ubicat a la sala polivalent. Gràcies a l’avís de veïns que els advertien de l’arribada van poder substituir l’urna autèntica per una altra amb documentació i paperetes falses. Igualment, desenes de persones es van atrinxerar per protegir l’exterior del col·legi. L’alcaldessa, Rosa Narbona, reconeix que va tenir por en veure un desplegament que tothom coincideix a definir com a desemsurat.
Narbona recorda que “ens vam posar tots a protegir la porta, però van veure que hi havia una porta a l’altre costat i la van trencar per entrar”. L’enfrontament entre veïns i agents no va arribar a més perquè la Guàrdia Civil “es va endur la urna falsa, que l’havíem deixat preparada perquè no trenquessin res més”.
Dos fotògrafs, Xavier Calvet i Stan de Zoysa, estaven al municipi i van poder recollir els fets en unes imatges que fan justícia al nom de l’exposició que les recull: “La força d’un poble”. L’alcaldessa està convençuda que “aquestes fotografies formaran part de la memòria històrica del poble”. L’exposició es va inaugurar divendres amb una gran assistència de veïns, així com alcaldes de municipis propers i les diputades al Parlament, Maria Senserrich i Alba Vergés.
Per recollir aquests records abans no passi més temps, una trentena de veïns han explicat en un documental com van viure l’1-O. I per acabar, sintetitzar-ho en una paraula. I per a tots trenta la vivència es resumia en una paraula diferent. Per a l’alcaldessa, l’1-O es resumeix en “satisfacció… malgrat tot”.