Inici Destacats Sandra Bernad (Catalunya En Comú-Podem): ‘Nosaltres volem representar la majoria dels catalans’

Sandra Bernad (Catalunya En Comú-Podem): ‘Nosaltres volem representar la majoria dels catalans’

COMPARTIR

La jove Sandra Bernad, graduada en Ciències Polítiques i Gestió Pública per la UAB, és des de l’any 2015 regidora de la formació d’esquerres Ara és demà a l’Ajuntament de Piera. Militant d’Esquerra Unida i Alternativa (EUiA), Bernad ocupa el 27è lloc de la llista per Barcelona de Catalunya En Comí-Podem, que lidera Xavier Domènech.

La nit del 21-D qui s’atribuirà els vots de Catalunya En Comú-Podem, els independentistes o els constitucionalistes?

Nosaltres estem fora dels dos blocs. No volem formar part de cap dels dos perquè creiem que es tancar-se a una part de la ciutadania catalana. Tots mereixen ser representats i nosaltres volem representar la majoria dels catalans.

Quina sortida proposa Catalunya En Comú-Podem al conflicte polític actual?

Ni DUI ni 155. Nosaltres tenim tres pilars que volem dur a terme des de la Generalitat. Un referèndum acordat i el nou marc constituent català amb àmplies majories. Volem que es consulti no només sobre la independència, sinó qualsevol altre tipus de política bàsica per a la ciutadania. Com a tercer pilar també volem tirar endavant un estat plurinacional que reconegui el dret a decidir. Un estat on hi hagi relacions bilaterals amb l’Estat espanyol. Un estat on es pugui tractar de tu a tu, no com ara, que estem per sota de l’Estat espanyol. Tot plegat dins d’un marc confederal.

Podemos va intervenir el seu partit a Catalunya, vol dir que estan en aquesta línia?

El que proposem no ve d’ara, ve de l’assemblea del passat 8 d’abril i està totalment d’acord amb el que diu Unidos Podemos al conjunt de l’Estat. Portem la mateixa línia i està totalment avalat.

A l’espai polític que vostè representa se l’ha acusat sovint d’una certa indefinició en el debat sobiranista…

Nosaltres no ens veiem com indefinits. La nostra postura és que no volem una declaració unilateral d’independència, però també estem totalment en contra de que ens retallin l’autogovern de Catalunya. El fet que no estiguem ni en un bloc ni en un altre no vol dir que no tinguem una postura. El que passa és que no tenim la postura que els agradaria als independentistes ni la que els agradaria al bloc constitucionalista. Això no vol dir que nosaltres estiguem indefinits.

Què va fer vostè durant el referèndum de l’1 d’octubre?

Jo vaig anar a votar. Vaig anar a votar com a reivindicació democràtica.

L’ex-lider de Podem Albano Dante-Fachín deia fa uns dies que no podria votar la Catalunya En Comú que està escoltant. Què li sembla?

Entenc que hi hagi gent a la que no li agrada el nostre projecte, de la mateixa manera que hi ha gent a la que li agrada. Queden molts dies per explicar-nos i el 21 de desembre que la gent decideixi. Nosaltres estem totalment oberts a tots els catalans i les catalanes, volem que escoltin el nostre projecte.

I quin és, a grans trets, el projecte de la seva formació?

Per començar, la Renda Garantida de Ciutadania. Porta uns mesos aprovada, però no s’ha implementat. Hi ha sol·licituds que estan aturades perquè no s’ha tirat endavant. Hi ha expedients de l’antiga renda mínima d’inserció, el PIRMI, sense resoldre. Per tant, nosaltres el que volem és que les gairebé 200.000 famílies de Catalunya que no tenen ingressos disposin d’una renda amb la que puguin viure dignament. A banda d’això, defensem tenir una hisenda pròpia i augmentar la inversió en educació. Ara només és un 2,12% del PIB quan la Llei d’Educació de Catalunya (LEC) fixa que ha de ser un 6%. El mateix passa a Cultura, perquè actualment només s’inverteix un 0,07%. A les universitats, les matrícules valen un mínim de 1.500 euros, un preu que triplica les matricules que es paguen a Andalusia. I això si parlem només de les més barates.

Més enllà d’aquests àmbits concrets, quin creu que ha de ser el gran objectiu per a l’esquerra no independentista?

Tenim una agenda social amb la que ho volem tractar tot. Volem aconseguir tenir justícia social per a tothom, a aquelles persones que estan desemparades, que amb els governs de Convergència i Unió dels darrers anys no han estat ateses. Nosaltres volem estar allà al seu costat.

El 21-D quin resultat els permetria aplicar aquestes polítiques?

Evidentment, quan tinguem els resultats ja veurem el que fem. Nosaltres pactarem amb gent que vulgui justícia social, no amb els que es quedin tancats en els blocs independentista i constitucionalista. Amb aquestes postures no pactarem en absolut.

A Piera, on vostè és regidora, com es perceben aquestes eleccions?

Es viuen amb ganes de solucions. Siguin del bàndol que siguin tothom té ganes que arribi el dia 21, hi hagi govern i es tiri endavant Catalunya.

1 COMENTARI

  1. Doncs compta que ho tens molt difícil per a representar-nos per varis motius, entre ells els tres pilars que dius defensar són impossibles perquè la bilateralitat només ocorre quan el de l’altre costat et vol escoltar, i ara no és el cas.
    Per altra part, mai cap partit amb seu amb Espanya ha ajudat a Catalunya.

    Per tant, Sandra, la majoria de catalans que dius vols representar hem fet manifestacions multitudinàries, hem votat massivament i sempre en el mateix sentit el 9N, el 27S i l’1 O. I compto que el 21 D serà igual.

    Si voleu representar la majoria de catalans, definiu-vos ja, poseu-vos al costat de la realitat del poble català i doneu suport al bloc sobiranista: Feu que es torni a construir el govern que ens van arrebatar per la força, que surtin de la presó gent que no ha fet més que representar la idea que defensem la majoria i que el president i consellers exiliats puguin retornar amb les seves famílies.

FER UN COMENTARI

*