Inici Societat Salvem Tous recull signatures contra el projecte de plaques solars al municipi

Salvem Tous recull signatures contra el projecte de plaques solars al municipi

COMPARTIR

La plataforma Salvem Tous ha iniciat una recollida de signatures a favor de les al·legacions que hem fet en contra del projecte de central energètica impulsat al municipi per l’empresa Matacan Solar S.L.

El passat 23 de desembre es va publicar la sol·licitud d’autorització de construcció del projecte de central energètica, que ha passat de 168 hectàrees a prop de 60. Des de Salvem Tous asseguren que “aquesta reducció no ha estat deguda a la sensibilitat cap al territori ni de les empreses ni de les administracions, sinó de la voluntat de les persones propietàries de cedir o no els seus terrenys”.

Amb la presentació de la modificació del decret 16/2019, el passat 20 d’octubre, i des del Departament d’Acció Climàtica, es va assegurar que molts projectes es deixarien de fer. I des de l’entitat lamenten que això no ha estat així. El punt estrella de la modificació era que per permetre una central energètica calia tenir un mínim del 50% dels propietaris a favor. Però Salvem Tous assenyala que “feta la llei, feta la trampa: han descartat els propietaris que no hi han estat d’acord i automàticament el projecte compta amb una majoria de propietats a favor”. A més, tant els ajuntaments com propietaris dels terrenys poden formar part de la societat creada per l’empresa.

Salvem Tous reivindica que segueix sent un model nefast per al territori perquè “s’ocupen terrenys agrícoles productius, l’empresa decideix on s’ubica sense que la gent del poble hi tingui res a dir, no es considera l’impacte paisatgístic ni de salut, no hi ha estipulada cap distància entre la central energètica i les masies de l’entorn, l’energia no és per al poble sinó que s’envia km lluny, on faci falta”.

Per últim, l’entitat reconeix que les energies renovables són econòmiques de produir, “però si una empresa privada és qui s’encarrega de la producció, tindrà el poder de decidir el preu de venda d’aquesta energia seguint el model actual”.

Salvem Tous reconeix que no ho té fàcil per impedir el projecte, que té la viabiliat amb condicionants per part de la Ponència de renovables de la Generalitat i un informe favorable de l’Ajuntament de Tous. L’entitat afegeix que “l’Ajuntament actualment considera que fou un error l’informe que va fer, assegura que no vol el macroprojecte al poble, i que actuarà per impedir-ho en l’àmbit de les seves competències”.

L’entitat ha preparat al·legacions, principalment per la proximitat a habitatges i altres aspectes mediambientals.

Fins ara han recollit firmes a través del porta a porta que seguirem fent per donar a conèixer la situació que estem patint. També es pot firmar presencialment a Cal Codina. I ara, a més, també pots firmar a través del web www.salvemtous.cat.

El darrer dia de recollida de signatures serà aquest dijous 3 de febrer.

COMPARTIR

2 COMENTARIS

  1. Jo ja no entenc res de res , si volen posar aerogeneradors , protestan , si es vol posar placas voltaicas , protestan , si te de pasar una linea de electricitat , protestan, si es vol fer sol industrial protestan , els que protestan que diguin una sol- lució , posao tot al veí , estem al mon del consum , que volen anar a las cavernas ?

FER UN COMENTARI

*