Inici Societat Salvem Maçana i Serra Morena demana ‘unitat d’acció’ contra nous projectes d’eòlica...

Salvem Maçana i Serra Morena demana ‘unitat d’acció’ contra nous projectes d’eòlica als alcaldes de Copons, Rubió i Veciana

COMPARTIR

La setmana passada es coneixia la proposta de viabilitat per part de la Ponència d’Energies Renovables de la central eòlica LA MAÇANA (Rubió, Òdena i Castellfollit del Boix), mentre un nou projecte es planteja a Copons i Veciana: el PE VILELLA, amb 12 aerogeneradors de 200 metres i 49,9 MW de potència.

Davant aquesta situació “tan greu pel futur nostres pobles i muntanyes”, els veïns de Copons, Rubió i Veciana agrupats a la plataforma Salvem Maçana i Serra Morena demanen “unitat d’acció” als alcaldes de Copons, Rubió i Veciana. La plataforma vol “que mostrin clarament la seva oposició a aquest model agressiu de transició energètica i que obrin tota els fronts que calgui per a que s’escolti la seva/nostra veu”.

Els veïns també reclamen “fermesa” al nou Govern de la Generalitat de Catalunya, i especialment a la nova Consellera Teresa Jordà, “en aturar de soca-rel el desgavell generat arran del Decret 16/2019. Cal fer marxa enrere i començar de zero tot el procés, fent partíceps ajuntaments, consells comarcals i ciutadania i planificant una transició energètica justa i amb seny, on prevalgui l’autoconsum, e decreixement i la producció energètica a prop dels centres de consum”.

La plataforma denuncia “la follia espoliadora” que converteix l’Anoia “en una gran central productora d’energia” i assenyala que la Ponència “ha considerat de moment viables TOTS els projectes que afecten als municipis de Copons, Rubió i Veciana: 98’8 hectàrees d’instal.lacions solars (IF Rubió I i Rubió II) i 12 aerogeneradors de 200 metres (PE SERRA MORENA, PE LA MAÇANA). Queden pendents de viabilitat 17 aerogeneradors dels PE LES VIUDES i PE VILELLA. Cal recordar que una cinquantena d’aerogeneradors ja estan en funcionament actualment als municipis de Rubió i Veciana, complint amb escreix la nostra quota d’energies renovables”.

Els veïns lamenten que “els nostres pobles quedaran envoltats pels quatre costats d’aerogeneradors de 200 metres, i multitud de noves Línies d’Alta Tensió creuaran en totes direccions per sobre de valls, masies i nuclis habitats” i, a més, “en cas del PE LA MAÇANA s’han autoritzat aerogeneradors que se situen a tan sols 300 metres de masies habitades i d’allotjaments de turisme rural, fet que generarà sens dubte l’èxode rural d’aquesta preciosa vall. No entenem quins criteris utilitza la Ponència per a declarar viable o no un projecte, ja que poc temps enrere els avantprojectes PE CLARENA i PE COLOMER, situats exactament a la mateixa zona que PE MAÇANA, van ser declarats inviables”.

Assemblea de veïns afectats

Et passat dissabte 29 de maig un bon nombre de veïns i veïnes de Copons, Rubió i Veciana vam assistir a l’assemblea de Salvem Maçana i Serra Morena, en la que es va acordar obrir la via legal i presentar recursos i al.legacions a cadascun dels projectes que es presentin als municipis.

També es començarà a preparar una campanya a gran escala de recollida de fons i es demanaà una reunió urgent amb els alcaldes de Copons, Rubió i Veciana aquesta mateixa setmana per endegar accions conjuntes.

Finalment, es va acordar legalitzar una associació naturalista en defensa dels pobles que conformen la nostra “Illa Interior”, per a fer difusió del nostre missatge i promoure uns valors respectuosos amb el medi ambient i les persones. Durant l’assemblea de dissabte es va escollir la Junta i els socis fundadors i en breu es farà una presentació pública.

Salvem Tous llença un vídeo

La plataforma Salvem Tous ha llençat un vídeo a les seves xarxes (@salvemtous) per informar de la central energètica planificada a Sant Martí de Tous: “168 ha de sòl rural dels termes de Tous, Jorba i Argençola es veuen amenaçats pel macroprojecte fotovoltaic Matacan solar. Una central energètica impulsada per grans inversors que vesteixen de retòrica verda les seves macrooperacions.” La plataforma considera que l’espai “ha estat escollit per l’empresa promotora únicament amb criteris de beneficis propis, sense tenir en compte l’impacte paisatgístic ni les afectacions de les persones que hi viuen. Dins d’aquest parc solar hi ha unes quantes masies afectades que es veurien greument perjudicades. Tal com sembla que està plantejada aquesta planta, el gruix dels beneficis serà per a una empresa externa i el perjudici i les molèsties per al municipi”.

La plataforma veïnal Salvem Tous ha nascut amb la finalitat de defensar el territori davant
l’allau de projectes de parcs solars i eòlics a diverses comarques de Catalunya, de l’Anoia i
a Tous en particular. El vídeo explica com hi ha altres comarques afectades amb projectes amb el mateix perfil. També deixen clar que “hi ha mesures de canvi energètic que ja s’haurien d’haver aplicat fa temps. Però la nostra classe política no ha fet els deures i ara n’estem pagant les conseqüències”. El vídeo combina una part informativa amb imatges de les zones afectades i una part més creativa amb imatges d’una ballarina que ens connecta amb l’espai i el valor del paisatge.

Des de la plataforma defensen les energies netes i una transició energètica cap a energies renovables, però aquest canvi “no ha de venir imposat per empreses externes que només busquen el benefici propi, sinó que ha de tenir la implicació d’organismes, entitats i la gent que hi viu ja que al final serem nosaltres els qui en rebrem els beneficis o en patirem les conseqüències. És necessari treballar per acostar la producció als centres de consum, no especular amb el sòl no urbanitzable i de valor natural.”

La plataforma es planteja com a objectius donar a conèixer la increïble quantitat de projectes previstos i plantejar alternatives viables. Per això s’estan coordinant amb altres plataformes existents arreu del territori de Catalunya, i amb els ajuntaments per fer front als projectes i fer pressió a nivell municipal, comarcal i nacional. Exigeixen que els organismes públics que tenen les competències per dirigir aquest canvi energètic s’hi impliquin perquè sigui respectuós amb les persones, l’entorn i el mode de vida de la gent que hi viu.

 

 

FER UN COMENTARI

*