Inici Destacats La revolució digital a la indústria, en una jornada de la Unió...

La revolució digital a la indústria, en una jornada de la Unió Empresarial de l’Anoia

COMPARTIR

La Unió Empresarial de l’Anoia (UEA) ha constatat que la digitalització ha entrat de ple en la indústria tradicional. Hi ha microxips a l’ordinador. Al mòbil. A la televisió. Alguns cotxes ja en comencen a tenir. Fins i tot algunes neveres. I tot plegat permet a l’usuari gestionar tots aquests aparells domèstics des del núvol. Però… i les indústries? Les grans màquines papereres de la Pobla tenen xips? I els camions logístics de Masquefa? El sector tèxtil d’Igualada s’està plantejant fabricar additivament? El sector químic monitoritza des del núvol tots els seus processos? El sector metal·lúrgic té línies de producció intel·ligents?

A la comarca ja hi ha algunes empreses que han entrat en aquest nou paradigma econòmic, per bé que la gran majoria encara veuen aquest horitzó com a molt llunyà. Cada cop més se sent a parlar de la “casa intel·ligent”, que regula la llum interior en funció de la climatologia, o que controla la caducitat dels aliments de la nevera… Aquesta mateixa concepció també està aterrant a la indústria pesant. Cada cop més, les “smart factories” seran una realitat.

La UEA, per apropar aquesta realitat al conjunt d’empreses de l’Anoia, ha organitzat una jornada per al matí del dijous 19 d’octubre a l’Auditori MontÀgora de Santa Margarida de Montbui conjuntament amb el Col·legi Enginyers Tècnics Industrials de Manresa, l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació (Telecos.cat), Enginyers Industrials de Catalunya-Catalunya Central, l’associació TICAnoia i l’Escola d’Enginyeria d’Igualada (EEI). Gràcies a la implicació de tots aquests actors, al llarg de tot el matí una sèrie d’experts exposaran quines són les claus d’aquesta nova revolució industrial, alhora que es mostraran una gran varietat de casos pràctics d’empreses, amb la voluntat que serveixin d’exemple per al conjunt del teixit empresarial de la comarca.

Entre els ponents, hi sobresurten el Director de Programes Públics d’Eurecat, Joan Guasch, el director acadèmic del màster en Indústria 4.0 de la UOC, Pere Tuset-Peiró, i el coordinador del grup de treball “Software d’Integració” d’Enginyers Industrials de Catalunya, Michael Loughlin.

La jornada també comptarà amb una taula rodona conformada per diversos exemples concrets d’empreses que ja han entrat de ple en la Quarta Revolució Industrial, com Indústrias Puigjaner/Denn -guanyadors del Premi Indústria 4.0-, Funosa, Schneider Electric, Horizons Optical i Makers Igualada-Projecte Ignius.

“Ser humà en la 4a. Revolució Industrial”

Clourà la jornada l’etnògraf digital i divulgador Josep Maria Ganyet, que explicarà cap on està evolucionant el món, ja sigui a nivell d’usuari, ja sigui a nivell d’empresa: com Apple està utilitzant la intel·ligència artificial per crear “l’iPhone invisible”, com la Roomba farà que adaptem les nostres llars a les seves pròpies exigències, com Facebook es basa en les nostres experiències per anar millorant dia a dia, com Amazon utilitza els robots per millorar la logística, com tothom pot estar exposat a un atac digital… Totes les noves tecnologies són les que ja han canviat per complert les pautes de consum existents fins ara, i com tot aquest canvi és el que està impulsant la indústria a reconvertir-se.

La jornada està pensada per poder conèixer de primera mà les últimes tendències en la indústria global i com s’apliquen en l’entorn més proper. Gratuïta prèvia inscripció a http://www.uea.cat, està especialment adreçada a empresaris, directius, enginyers, treballadors i estudiants en general que vulguin formar-se una idea precisa de com seran -i són- les “fàbriques intel·ligents”.

FER UN COMENTARI

*