Inici Llibres Resum literari de l’any (4)

Resum literari de l’any (4)

COMPARTIR

[Img #3412]‘LAS LEYES DE LA FRONTERA’ de Javier Cercas

Cercas torna a situar Girona a l’escenari literari amb ‘Las leyes de la frontera’, un retrat de la ciutat decadent dels quinquis a cavall entre dues èpoques. La novel.la publicada per Mondadori, es mou entre els anys 70 i 90 per explicar una història d’amor plena de clarosbscurs, amb personatges que beuen directament de la realitat. Per teixir-los, l’autor es basa no només en la seva pròpia vida, sinó també en la de quinquis decadents i d’heroisme efímer com el Vaquilla, un delinqüent de l’època. Publicada en castellà i a punt també ser fer-ho en català.

ARGUMENT

L’estiu de 1978, quan Espanya no ha sortit encara del franquisme i no acaba d’entrar a la democràcia i les fronteres socials i morals semblen més poroses que mai, un adolescent anomenat Ignacio Cañas coneix per casualitat a Zarco i Tere, dos delinqüents de seva edat, i aquesta trobada canviarà per sempre la seva vida. Trenta anys més tard, un escriptor rep l’encàrrec d’escriure un llibre sobre el Zarco, convertit en aquells dies en un mite de la delinqüència juvenil de la Transició, però el que l’escriptor acaba trobant no és la veritat concreta Zarco, sinó una veritat imprevista i universal, que ens afecta a tots. Així, a través d’un relat que no concedeix un instant de treva, amagant la seva extraordinària complexitat sota una superfícies transparent, la novel.la es converteix en una apassionada indagació sobre els límits de la nostra llibertat, sobre les motivacions inescrutables dels nostres actes i sobre la naturalesa inassolible de la veritat.

L’AUTOR

Javier Cercas, nascut al municipi extremeny d’Ibahernando va néixer l’any 1962. Escriptor i docent, va treballar coma lector a la Universitat d’Illinois durant dos anys, i des de 1989 és professor de literatura espanyola a la Universitat de Girona. Col.laborador de diversos mitjans, entre ells el diari El Pais.

La seva obra literària més coneguda és la novel.la ‘Soldados de Salamina’, portada al cinema. Un relat basat en un fet real de la Guerra Civil Espanyola. També destaquen de la seva bibliografia: ‘El vientre de la ballena’ (1997), ‘La velocidad de la luz’ (2005) i més recentment, ‘Anatomia de un instante’ (2009).

[Img #3410]DIARIO DE THE BEATLES de Jordi Sierra i Fabra

Aquest octubre de 2012 s’ha celebrat el 50è aniversari de l’estrena de la publicació del primer ‘single’ dels The Beatles titulat ‘Love me do’. La cançó que va ser enregistrada als estudis londinencs d’Abbey Road, va suposar el camí cap a l’estrellat i convertir el quartet format per McCartney, Lennon, Harrison i Star en una de les icones més important de la història de la música del passat segle XX…, una estrella que no s’apagat i que llueix amb força en aquest segle XXI.

Entre la bibliografia publicada en el nostre país i un referent bàsic per saber tot el que cal saber dels Beatles, cal fer-se amb un exemplar un llibre publicat a la dècada dels 90 i que ara s’ha reeditat, millorant en continguts i presentació a aquella primera edició.

El seu autor és en Jordi Sierra i Fabra, un dels escriptors més importants del nostre país, Periodista de llarga trajectòria a publicacions històriques com ‘Disco Exprés’ i ‘Popular 1’, per citar-ne només algunes de les més importants. Ara podem disposar per a la nostra ‘cultura popular musical’ un llibre referent i indispensable: ‘Diario de The Beatles. Y de John Lennon, Paul McCartney, George Harrison i Ringo Star’. Es tracta d’una detallada cronologia dels Beatles com a grup i els seus membres de manera individual.

S’inicia amb la data del 3 de gener de 1926 en què neix George Martin i arriba fins el 27 de juliol d’enguany amb l’actuació de Paul McCartney als Jocs Olímpics de Londres. Hi és tot: dates personals, enregistraments, concerts, i un llarguíssim etcètera fins a completar les 496 pàgines d’aquest volum (l’anterior edició en tenia prop de 700). El llibre editat per Edaf, és publica en gran format i tapa dura, i també en format digital per a llibres electrònics.

[Img #3411]EL SILENCI DELS TELERS d’Assumpta Montellà

En la línia de la ‘memòria històrica’ que ha desenvolupat l’autora d’èxits editorials com ‘La maternitat d’Elna’, publicat per Ara Llibres l’any 2005, ara li toca el torn a les colònies tèxtils. I dins del seu concepte de treball, que és entrevistar a persones que de manera molt directa han viscut situacions que posteriorment tenen un reflex amb la història que és desenvolupa en el seu llibre. L’autora ha fet un treball de recerca d’un bon grapat d’aquestes colònies tèxtils i ha entrevistat a treballadores que van estar vinculades amb aquestes colònies.

Recordem que les colònies tèxtils es van crear a partir del segle XIX i la seva pràctica desaparició va coincidir amb la gran crisi del sector industrial tèxtil que es va produir a les darreries del segle XX. En aquests espais no només s’hi treballava sinó que també s’hi vivia. Per tant es pot dir que aquestes colònies representaven un lloc tancat i confinat. D’aquesta manera a través d’EL SILENCI DELS TELERS, Assumpta Montellà ha volgut donar veu a totes aquelles dones que van treballar en aquesta indústria catalana, i també a aquelles dones que d’una manera o una altra tenien relació amb aquestes fàbriques: les dones del amos, les dones del servei, etc. Un munt de mirades femenines que és reunien al voltant d’aquestes colònies tèxtils.

El llibre és publicat per l’editorial Ara Llibres amb un total de 240 pàgines

L’AUTORA

Assumpta Montellà, nascuda a Mataró el 1959, és historiadora i escriptora. El seu primer llibre, ‘La maternidad d’Elna’ va aconseguir un èxit rotund de crítica i públic lector. Obra traduïda al castellà i al xinès, va ser adaptada al teatre, també a la televisió i properament al cinema. Tot un fenomen social. Posterior l’autora va publicar el 2007, ‘El setè camió’. El 2009, ‘Els contrabandistes de la llibertat’. I més recentment un volum il·lustrat de l’àlbum personal d’Elisabeth Eidenbenz, titulat ‘Més enllà de la maternitat d’Elna’.

[Img #3409]DELENDA EST HISPANIA d’Albert Pont

A les pàgines d’aquesta novetat editorial ens presenta tot allò que Espanya amaga sobre la independència de Catalunya, i per primera vegada un llibre que explica què passarà l’endemà de la proclamació de la independència de Catalunya i com això canviarà l’escenari de l’Estat Espanyol, d’Europa i de la resta del món.

L’autor de ‘DELENDA EST HISPANIA’, Albert Pont es proposa demostrar-nos als catalans que cas, ara mateix, superar l’agònica prudència i l’ancestral esperit negociador de Catalunya, una nació abocada a la desaparició forçosa per un Estat que la sotmet i l’ofega deliberadament i traspassar sense por el discurs oficialista del sobiranisme Alhora revela, amb xifres i fets del tot concloents, el poder que realment tenim a les mans, un poder del qual, després de 300 anys de submissió, ja ni tan sols som conscients, però que mai no ha deixat d’existir.

‘DELENDA EST HISPANIA’ que en el moment de redactar aquest article ja va per la cinquena edició és publicat per l’editorial Viena Edicions. Inclou a més pròleg de Salvador Cardús, periodista, escriptor i doctor en Ciències econòmiques.

[Img #3408]QUIEN EDUCA A MI HIJO? de Victoria Cardona

En l’actualitat, són cada vegada més les famílies que deleguen en l’escola aspectes importants de l’educació dels seus fills. Però, no és cert que la figura del professor està cada vegada menys reconeguda i més qüestionada?

No és cert també que l’èxit escolar neix a la família? És el moment de parar-se a reflexionar sobre aquestes contradiccions i adonar-se que, en els anys decisius per a la seva formació, l’única via hauria de ser la conciliació entre escola i família.

Això es reflecteix en molts aspectes, des de decisions tan importants com l’elecció de l’escola fins l’interès que hem de demostrar els pares pels seus estudis.

Victoria Cardona, mare, àvia, mestra i escriptora especialitzada en orientació familiar, ens exposa les seves idees sobre la educació dels fills, des de la primera infància fins a la seva adolescència, deixant clar que en aquests anys família i escola haurien d’anar de la mà.

QUIEN EDUCA A MI HIJO? és publicat en castellà per l’editorial Viceversa.

L’AUTORA

Victoria Cardona, pedagoga i escriptora, s’ha especialitzat en orientació familiar. Col·laboradora habitual en diversos mitjans de comunicació, dona conferències de temes educatius a associacions, escoles públiques, privades i concertades.

Títols bibliogràfics a tenim en compte: ‘Ensenyar a viure. Valors de sempre per als pares d’avui (Pòrtic, 2006), ‘Som avis’ (Mina, 2008), ‘Conciliar la vida familiar’ (Styria, 2008), ‘Qui mana aquí?’ (Pòrtic, 2010), ‘Un estrany a casa’ (Pòrtic, 2011) i ‘Quien educa a mi hijo?’ (Viceversa, 2012).

Destaca la seva presència a la xarxa en ser autora d’una pàgina web personal que inclou articles i la seva obra bibliogràfica (vidadefamilia.org) i d’un bloc sobre la mateixa temàtica. A més, disposa s’un espai a la versió digital del Diari Ara, titulat ‘La convivència, un trencaclosques’, guanyador dins de l’apartat ‘educació’ dels Premis Blocs de Catalunya 2011.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*