Inici Llibres Resum literari de l’any (2)

Resum literari de l’any (2)

COMPARTIR

PARAULES D’AMOR de David Escamilla

[Img #3179]“Paraules d’amor” és una d’aquelles cançons que han estat un referent per a moltes parelles d’enamorats durant diverses generacions. Una cançó que evoca la força, la tendresa i la nostàlgia agredolça del primer amor. Era l’any 1967, quan el jove Joan Manuel Serrat publicava el seu segon disc, titulat “Cançó de matinada”. De totes les cançons que formaven aquest treball discogràfic, n’hi va haver una que va destacar sobre la resta: Paraules d’amor. El periodista i escriptor David Escamilla, ha trobat la suficient inspiració amb aquest clàssic musical de Serrat, per fer-ne una novel.la amb el mateix títol. Llibre publicat per Edicions 62, dins de la col.lecció “Èxits”. El llibre disposa d’un total de 302 pàgines, i també disponible en format electrònic.

L’ARGUMENT

“Paraules d’amor”, recrea la història d’una jove parella d’adolescents enamorats que fan de la cançó de Serrat la banda sonora de la seva pròpia vida. Enmig d’una ciutat que batega al  ritme trepidant de les il.lusions i els somnis compartits d’un bon grapat de personatges carismàtics, aquesta jove parella viurà el desencís i la por, els dubtes i la foscor de les acaballes del franquisme. Al llarg dels anys, però, l’escalf del record del seu amor innocent perviurà.

L’AUTOR

David Escamilla, nascut a Barcelona l’any 1969, és periodista i escriptor. Llicenciat en Ciències Polítiques i Sociologia (Universitat Autònoma de Barcelona). Ha publicat una trentena de llibres de diversos gèneres: poesia, biografies, guies culturals, assaig, contes i novel.la. Com a periodista ha treballat en premsa, ràdio i televisió. Ha estat cap de redacció de publicacions i cap de premsa d’editorials. Ha escrit documentals per a la televisió i ha dirigit també una pel.lícula. D’altra banda, és fill del popular radiofonista Salvador Escamilla, de la periodista napolitana Elena Imparato, i afillat de Joan Manuel Serrat.

DOS AMANTS COM NOSALTRES de Laura Borràs

[Img #3178]Després d’explicar-nos per què cal seguir llegint els clàssics avui, la professora i col·laboradora en diversos mitjans, Laura Borràs, publica aquesta novetat editorial, en què divulga algunes de les històries d’amor i desamor, l’erotisme, la sexualitat i la seducció més impressionants de la literatura catalana. La llegenda del cor menjat, Tirant i Carmesina, Terra Baixa, els amors perduts de Mirall trencat, la memòria dels cossos de Gabriel Ferrater, la bogeria de l’amor de Pere Rovira…, la literatura catalana conté històries d’amor i desamor èpiques i universals, moltes d’elles, apassionants i poc conegudes. Aquest nou llibre de Laura Borràs, publicat per Ara Llibres, recull i comenta les grans passions de paper que bateguen entre les pàgines de la nostra literatura i que en dibuixen una particular geografia amorosa. Paraules sobre el desig, històries d’amants compulsius, apassionats i agosarats.

L’AUTORA

Laura Borràs és professora de Teoria de la LIteratura i Literatura Comparada a la Universitat de Barcelona. Dirigeix el màster en Literatura en l’Era Digital de la mateixa universitat i el Grup 62, i també està al capdavant d’Hermeneia, grup de recerca sobre estudis literaris i tecnologies digitals. Col.laboradora a diversos mitjans de comunicació, el seu espai sobre literatura a “Els matins de TV3”, va ser guardonat amb el premi Atlàntida del Gremi d’Editors el 2010.

PLANETA LLUÇ de Joan Pinyol

[Img #3180]Dotzè llibre de la trajectòria de l’escriptor capelladí, Joan Pinyol. Es tracta de Planeta Lluç amb pròleg de l’escriptor Joaquim Carbó. Conté un total d’onze narracions que es converteixen en un mirall per al lector a través de situacions quotidianes i de finals sorprenents. És tracta dels contes “Hortènsia als seus peus”, “La truita de la Pau”, “Fora de cobertura”, “Tres segons”, “Mato segells i deixo petjada”, “De les tristors en farem fum”, “L’Ebre també té cel”, “No són debades, els sentits”, “Vine –li va dir a contracor”, “Nit d’ànimes” i “Muntanya endins”. En aquestes narracions i a partir d’una realitat i d’una ficció indestriables, Pinyol torna a retratar-nos la nostra societat i la nostra intimitat amb una generosa gamma de detalls i a través d’uns personatges que esdevenen humanament entranyables. A més, l’escriptor anoienc celebra amb la publicació d’aquest llibre a través de la nova editorial Aire, els seus deu anys com autor d’històries curtes.

L’AUTOR

Joan Pinyol (Capellades, 1966) és llicenciat en Filologia Catalana. Dels onze llibres que ha publicat, tres són de microrelats: “Noranta-nou maneres de no viure a la lluna” (Premi Vila d’Almassora, Setimig Edicions, 2001), “Micromèxics” (Premi Vila de Puçol -Brosquil Edicions, 2007-) i “Glops” (Ed.Petròpolis, 2009). Ha elaborat diferents estudis sobre el gènere i imparteix el taller de narrativa “El microconte, un petit gran gènere” en nombroses biblioteques i centres culturals dels Països Catalans. Trobareu més informació a www.escriptors.cat/autors/pinyolj i també al bloc personal www.joanpinyol.net.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*