Inici Llibres Resum literari de l’any (1)

Resum literari de l’any (1)

COMPARTIR

“El Mercader”, de Coia Valls

[Img #3014]Inspirada en la tesi doctoral de l’historiador Víctor Hurtado sobre la família Mitjavila, la novel.la recrea una figura emblemàtica del segle XIV, una espècia de “padrí” barceloní, que es converteix en el primer mercader de l’època, pioner d’una estirp d’emprenedors.

ARGUMENT

Al segle XIV, Barcelona és una ciutat plena d’oportunitats, el centre comercial de la Corona d’Aragó, capaç d’il·lusionar a aquells que arriben per instal.lar-se. Jaume Miravall, un home hàbil i carismàtic, arriba a la ciutat procedent de Reus per convertir-se en mercader i creuar els mars en busca de nous mercats, aventures i coneixements.

Essent Barcelona el gran escenari d’EL MERCADER, però també València, Tortosa, Reus, Sitges o les exòtiques Cefalú i Alexandria, aquesta novel.la ens parla de les immenses dosis d’esforç i esperança que necessitem per aconseguir els nostres somnis, de com ens aixequem caminant inclús quan tot sembla perdut.

L’AUTORA

Coia Valls, nascuda a Reus l’any 1960, és escriptora i professora d’Educació Especial i Logopèdia. Ha publicat la novel.la LA PRINCESA DE JADE (2010), guanyadora del XIVè Premi Nèstor Luján de novel.la històrica. A més, també és autora de nombrosos contes i relats en volums col.lectius. En el món de la literatura infantil ha vist la llum MAREA DE LLETRES, i la novel.la L’OMBRA DELS OBLIDATS. També és responsable del bloc ‘EL CUADERNO NARANJA’, i no ens oblidem de la seva tasca com actriu.

“Fago”, de Carles Porta

[Img #3016]La crònica negra d’aquest país va viure l’any 2007 un d’aquells fets que van omplir moltes pàgines dels diaris de premsa, i van omplir també espais a la ràdio i la televisió. El mes de gener d’aquell any va aparèixer mort l’alcalde de Fago, un poble de 30 habitants del Pirineu d’Osca. Resultat d’aquest crim: tots els veïns van ser declarats sospitosos. Molts consideraven al seu alcalde com un tirà.

Finalment és acusat Santiago Mainar, un ramader idealista que de seguida es confessa culpable i va pretendre d’aquesta manera amb al seva acció, que deixessin en pau els altres veïns.

Però, realment l’assassí va ser Santiago Mainar? La possible resposta la tenim en aquest treball d’investigació periodística que ha realitzat el periodista i en el qual hi ha invertit cinc anys l’escriptor i empresari audiovisual, Carles Porta, amb aquest nou llibre, el tercer de la seva trajectòria com escriptor: “FAGO”.

Llibre publicat per l’editorial La Campana i que disposa d’un total de 312 pàgines. Originalment, el manuscrit tenia 700 pàgines. Han estat cinc anys d’investigació que han estat compensats en rebre aquestes dies el Premi Huertas Claveria de periodisme, en la seva quarta edició.

FAGO  és el retrat viu, proper i revelador d’un home acusat d’assassinat. Però per sobre de tot, és la història d’una dona, la Marisa Mainat,  que decideix estimar el seu germà i defensar la seva innocència contra tot i contra tothom, fins i tot contra ell mateix.

L’obra literària basada en aquesta investigació periodística, manté un profund respecte a la germana de l’acusat i posa en qüestió el paper de policies, jutges, advocats i periodistes en un cas on la “piconadora” va esclafar la família Mainar des del primer moment. De tota manera, Carles Porta, reivindica que ell només ha pretès explicar una història, però no reobrir el cas.

Recordarem que aquest cas va ser dramatitzat en format de sèrie de televisió l’any 2008, emesa per La 1 de TVE, protagonitzada per l’actor català, Jordi Rebellón i dirigida per Roberto Bodegas.

“Dur de pair”, de Salvador Balcells

[Img #3015]Tercer lliurament de la trilogia protagonitzada pel sotsinspector del Mossos d’Esquadra, Emili Espinosa, personatge creat per l’escriptor, Salvador Balcells. Recordem que els dos primers títols van ser: “La taca negra” i “El vi fa sang”. Trilogia emmarcada dins del gènere de la novel.la negra, publicades per l’editorial Meteora.

Emili Espinosa, sotsinspector dels Mossos, és valencià, ex-guàrdia civil, casat amb una tortosina que és tot un caràcter i amb dues filles pròximes a l’independentisme i a les ideologies antisistema. En aquest nou relat, Espinosa, rep un fort sotrac a causa dels reptes personals i professionals que ha d’afrontar.

ARGUMENT

Laia, la filla de disset anys d’un important empresari tarragoní, desapareix davant la desesperació de la seva mare i la inexplicable fredor del pare. El sotsinspector Emili Espinosa veu que l’assumpte és delicat, ja que els seus superiors insisteixen més en la discreció que en la resolució d’un cas que s’intueix dramàtic.

D’altra banda, una perillosa banda de narcotraficants és detectada per la caporal Pilar Surroca, que, a més de reivindicar-se com a dona, malda per aconseguir un lloc que s’adigui amb la seva formació i amb la seva habilitat com a policia.
Núvols negres s’acosten, però, a la comissaria dels Mossos i, alhora, a la vida personal d’Emili Espinosa. Núvols que poden descarregar de valent.

L’AUTOR

Salvador Balcells i Vilà (L’Espluga de Francolí, 1946), llibreter durant vint anys i sempre vinculat professionalment al món de la premsa en català i de la gestió cultural, és autor de tres llibres de divulgació.

A l’editorial Meteora ha publicat les novel·les protagonitzades pel sotsinspector dels Mossos Emili Espinosa La taca negra (2007), que amb el títol provisional de «Nines russes» va guanyar el Premi Joan Arús de l’Ajuntament de Castellar del Vallès, i El vi fa sang (2010). Amb Dur de pair (2012), Salvador Balcells ens ofereix la tercera entrega de la sèrie Espinosa, que tan bona acollida ha tingut entre el públic lector del gènere negre en català.
 

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*