Inici Cultura La restauració del castell de la Tossa de Montbui, finalista als Premis...

La restauració del castell de la Tossa de Montbui, finalista als Premis Catalunya Construcció

COMPARTIR
Foto: Adrià Goula

El jurat de la XVIII edició dels Premis Catalunya Construcció ha escollit 17 candidatures com a finalistes que optaran als guardons en les seves cinc categories professionals. Entre els elegits hi ha la restauració del castell de la Tossa de Montbui, que opta al guardó en la categoria de Rehabilitació Patrimonial.

L’objectiu d’aquests premis que convoca el Col·legi d’Aparelladors de Barcelona (CAATEEB) és reconèixer l’esforç dels equips de professionals i empresaris que, amb el seu treball, contribueixen a millorar la qualitat, la gestió, la sostenibilitat, la innovació i la seguretat de la construcció. Els premis compten amb el suport del Consell de Col·legis d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Catalunya i d’Arquinfad.

El nombre de candidatures presentades en totes les categories d’aquesta edició va ser de 101, el jurat en va fer una primera selecció de la qual han estat escollides les 17 que finalment optaran als premis. Hi ha 3 candidatures finalistes en cadascuna de les categories de Direcció d’execució d’obra, Direcció integrada de projecte, Coordinació de seguretat i Innovació en la Construcció. La categoria de Rehabilitació serà la més nombrosa amb 5 finalistes, que es divideixen en dues subcategories: Rehabilitació patrimonial amb 2 candidatures i Rehabilitació funcional amb 3.

Cal dir que de manera excepcional, el jurat ha decidit reunir les candidatures referides als 5 edificis hospitalaris polivalents construïts amb motiu de la pandèmia sanitària i atorgar-los un reconeixement especial ex aequo merito. Es tracta dels edificis annexos als hospitals Moisès Broggi de Sant Joan Despí, Arnau de Vilanova de Lleida, Parc Sanitari Pere Virgili de Barcelona, Germans Trias i Pujol de Badalona i l’Hospital Universitari de Bellvitge.

Una restauració amb una mirada a la torre original

La proposta de restauració, obra de l’arquitecta Meritxell Inaraja, ha pres com a base les premisses històriques i la resta de dades obtingudes sobre els elements constructius originals de la torre. Aposta per la consolidació dels murs existents i la construcció d’elements puntuals que tenen com a referència elements històrics, que permeten pujar a la part més alta de la torre i recuperar un mirador de la comarca i els altres castells de frontera.

Al nivell corresponent a la coberta original s’arriba per l’escala que consolida el mur oest i recupera la idea d’una possible escala original situada en el gruix dels murs, com és propi de moltes torres d’aquesta època. La forma inclinada de l’escala permet també respectar l’aspecte inacabat i, amb això, la memòria de les ruïnes. La mateixa idea d’unir funció i explicació històrica s’aprofita en la construcció d’un petit tram de forjat corresponent al nivell original de la planta principal de la torre a manera de balcó-mirador des de l’obertura de el sector nord, possiblement, la d’accés original a la torre des de l’exterior.

Qualitat de l’obra construïda

Els Premis Catalunya Construcció van més enllà dels valors arquitectònics dels projectes de referència i posen l’èmfasi en la qualitat de l’obra construïda, els mètodes i processos d’execució i en la tasca professional duta a terme pels equips tècnics, que sovint tenen una composició multidisciplinària. Durant els mesos de setembre i octubre, el jurat valorarà les candidatures finalistes per determinar els guanyadors d’aquesta edició, la identitat dels quals es donarà a conèixer al novembre. Els guardons dels Premis Catalunya Construcció consisteixen en la reproducció d’una escultura dissenyada pel poeta Joan Brossa, a més d’un diploma acreditatiu.

El jurat de la 18a edició dels Premis Catalunya Construcció està format per David Garcia Carrera, doctor arquitecte i consultor d’estructures; Josep Maria Oller Lletjós, arquitecte tècnic; Elisabeth Magán Samper, arquitecta tècnica i directora de producció de Maheco Constructora; Pau de Solà-Morales Serra, arquitecte, doctor en disseny i president d’Arquinfad; Carme Domènech Garcia, arquitecta tècnica, coordinadora de seguretat i membre de la Junta de Govern del Col·legi d’Aparelladors de Girona; Marcos Barjola Borrego, arquitecte tècnic i vocal de la Junta de Govern del CAATEEB i Celestí Ventura i Cisternas, president del CAATEEB i president del jurat.

FER UN COMENTARI

*