Inici Cultura La restauració del castell de la Tossa, menció especial als Premis Catalunya...

La restauració del castell de la Tossa, menció especial als Premis Catalunya Construcció

COMPARTIR

La restauració del Castell de la Tossa, obra de l’arquitecta Meritxell Inaraja, ha rebut una menció especial dels Premis Catalunya Construcció 2021. Aquesta actuació va ser valorada amb la menció a la categoria de Rehabilitació Patrimonial.

L’objectiu d’aquests premis és fer un reconeixement públic de les principals funcions professionals relacionades amb l’execució de les obres, mitjançant la distinció de persones, individualment o en equip, per la seva actuació professional o empresarial en relació a una obra de referència.

La proposta de restauració del Castell de La Tossa, realitzada durant l’any 2020 i inaugurada el passat mes de juliol, va tenir com a base les premisses històriques i la resta de dades obtingudes sobre els elements constructius originals de la torre. El projecte aposta per la consolidació dels murs existents i la construcció d’elements puntuals que tenen com a referència elements històrics, que permeten pujar a la part més alta de la torre i recuperar un mirador de la comarca i els altres castells de frontera.

Al nivell corresponent a la coberta original s’arriba per l’escala que consolida el mur oest i recupera la idea d’una possible escala original situada en el gruix dels murs, com és propi de moltes torres d’aquesta època. La forma inclinada de l’escala permet també respectar l’aspecte inacabat i, amb això, la memòria de les ruïnes. La mateixa idea d’unir funció i explicació històrica s’aprofita en la construcció d’un petit tram de forjat corresponent al nivell original de la planta principal de la torre a manera de balcó-mirador des de l’obertura de el sector nord, possiblement, la d’accés original a la torre des de l’exterior.

Els Premis Catalunya Construcció 2021 els atorga el Col·legi d’Aparelladors, Tècnics i Enginyers d’Edificació de Barcelona, i tenen com a objectiu reconèixer les principals funcions professionals relacionades amb l’execució de les obres.

FER UN COMENTARI

*