Inici Destacats El Rèquiem de Cimarrosa protagonitzarà el concert de Setmana Santa de la...

El Rèquiem de Cimarrosa protagonitzarà el concert de Setmana Santa de la Coral Mixta d’Igualada

COMPARTIR

Aquest dissabte 24 de març, a les 9 del vespre se celebrarà a la Basílica de Santa Maria un nou concert de Setmana Santa per iniciativa de la Coral Mixta d’Igualada. Aquest any la peça escollida és el Rèquiem en sol menor de Domenico Cimarosa. Els intèrprets seran l’Orquestra de Cambra Terrassa 48, la Coral Mixta d’Igualada, la Coral Sant Sadurní, Ulrike Haller (soprano) Tànit Bono (mezzo), Joan Garcia-Gomà (baríton) i Arnau Farré (orgue), dirigits per Alfred Cañamero.

Com en els anys anteriors, que va interpretar el Stabat Mater de Joseph Haydn i del Rèquiem de Charles Gounod, la Mixta ha volgut anar més enllà del repertori habitual per Setmana Santa i per això ha triat una obra interessant però poc interpretada. El concert també s’oferirà el dia 23 a l’església de Sant Sadurní i el 25 a l’Auditori Municipal de Terrassa.

Domenico Cimarosa (1749-1801) és un dels grans mestres de l’opera buffa italiana i és conegut sobretot per Il matrimonio segreto, estrenada a la cort imperial de Viena i que va tenir un gran èxit arreu d’Europa. Però Cimarosa també és autor d’obres de cambra, de concerts i de sonates per a tecla. L’any 1787 Cimarosa va anar convidat a Sant Petersburg per mitjà del Duc de Serra Capriola, diplomàtic de Nàpols i Sicília acreditat a la cort russa. La invitació formava part del gran esforç d’europeïtzació que Caterina de Rússia estava duent a terme a Rússia. Només deu dies després de l’arribada de Cimarosa a Sant Petersburg moria la duquessa de Serra Capriola, esposa del seu patró, i ell va compondre ràpidament per al seu funeral el Rèquiem en sol menor.

Aquest Rèquiem és una composició singular. La música de Cimarosa, tant la sacra com la profana, és un reflex de la seva personalitat: està impregnada de serenitat. De vegades es presenta seriosa, d’altres captura un moment de melangia, però mai no hi ha rastre de dolor. El Rèquiem no constitueix una excepció: no hi ha tristesa, sinó tan sols consol en la certesa de la vida eterna. Les melodies ens fan pensar en Mozart, compositor que a l’època era considerat un geni menor que Cimarosa, tot i que ell el considerava el més gran de tots els músics. Estem parlant, per tant, d’un exemple perfecte del classicisme musical.

El preu de les entrades és de 16 euros (14 euros amb els descomptes habituals) i es poden adquirir abans del concert a la porta de la Basílica de Santa Maria.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*