Inici Economia Reneix l’activitat a La Tossa amb l’objectiu d’esdevenir un pol d’atracció turística

Reneix l’activitat a La Tossa amb l’objectiu d’esdevenir un pol d’atracció turística

COMPARTIR

[swf object]

L’activitat al conjunt preromànic de la Tossa de Santa Margarida de Montbui, que data dels segles X i XI, es reactivarà gràcies a un projecte per dinamitzar el seu entorn fruit de la col•laboració público-privada. El primer pas és l’obertura del nou Restaurant-Refugi, que començarà la seva activitat aquest dissabte amb una jornada de concerts, visites teatralitzades i contes per als més petits. Un dels impulsors de [Img #10404]l’empresa Frescoop, Salva Millera, ha explicat que el projecte no es basa només en la gastronomia, sinó que planteja una visió més àmplia amb l’organització d’activitats culturals, esportives o de natura. La inversió pública dels últims anys ha estat de prop de mig milió d’euros, mentre que l’empresa gestora del restaurant ha invertit 100.000 euros. La reobertura del restaurant –tancat des de finals dels anys 90- és un primer pas per a la dinamització del que ja es planteja com la Vall de la Tossa, i que es marca l’ambiciós [Img #10405]objectiu de ser un referent turístic per l’àrea metropolitana i, també, captar els turistes que visiten Montserrat.

Aquest dissabte 19 d’octubre obrirà portes del nou Restaurant-Refugi de La Tossa de Montbui, que ha d’esdevenir el punt neuràlgic de les activitats que s’organitzaran per dinamitzar el conjunt preromànic que envolta aquest entorn. Fa prop de 15 anys que no hi havia cap mena d’activitat de restauració en aquesta zona i, en paraules del batlle del municipi, Teo Romero, «estem [Img #10406]davant del renaixement de la Tossa de Montbui, un espai molt estimat per la gent de tota la comarca».

Un dels socis de la cooperativa Frescoop -que ha guanyat el concurs per tirar endavant l’activitat econòmica-, Salva Millera, ha explicat que han plantejat el projecte perquè abraci diferents vessants. «Creiem que la Tossa té moltes potencialitats i no només volem potenciar l’activitat gastronòmica, sinó també l’esportiva, la cultural o la històrica», ha ressaltat. En aquest sentit, Millera ha apuntat que el seu objectiu és organitzar una programació mensual amb diferents actes.

A més, l’empresa treballarà conjuntament amb la Fundació La Tossa -que és la propietària del conjunt- per potenciar les visites guiades a l’entorn. En aquests moments s’organitzen visites guiades un cop al mes però la intenció és intensificar-les i també engegar propostes innovadores com les visites teatralitzades de nit combinades amb un sopar, segons ha apuntat Millera.

El conjunt preromànic de la Tossa de Montbui, que data dels segles X i XI, està format per l’ermita de Santa Maria de Gràcia i per una torre de defensa, situades a 626 metres per sobre del nivell del mar. Segons ha apuntat Millera, es tracta d’un indret «molt especial», ja que recull molts interessos diferents «tant històrics, com culturals, paleontològics o naturals». Segons ell, es tracta de la construcció més antiga de tota la comarca de l’Anoia i també atreu molts curiosos perquè «es troba sobre un llit de fòssils de formació coral•lina».

L’empresa que gestionarà l’activitat a la Tossa ha invertit un total de 100.000 euros per rehabilitar el restaurant. Com ha explicat Millera, la fórmula per aconseguir el finançament ha estat a través de la banca ètica Coop57, i l’aval ha estat la pròpia feina dels 70 socis-treballadors que integren la cooperativa, que gestiona instal•lacions de lleure, esport i restauració arreu del país. Tanmateix, l’alcalde de Santa Margarida de Montbui ha explicat que en els darrers anys la inversió a l’entorn de la Tossa ha sumat prop de mig milió d’euros, «aconseguits a través de la subvenció de diferents administracions com la Generalitat o la Diputació de Barcelona». Per Romero, és un «molt bon exemple de la col•laboració público-privada».

Promoció turística de la Vall de la Tossa

[Img #10407]L’alcalde de Santa Margarida de Montbui, Teo Romero, ha explicat que el conjunt de la Tossa és el «cor» d’un projecte que vol dinamitzar tota la zona sud de la Conca d’Òdena. Es tracta del projecte denominat com a la Vall de la Tossa, que inclou diferents activitats hoteleres, de restauració o de natura que pretenen esdevenir un important pol d’atracció turística. Per ell, l’impuls de l’activitat turística en aquesta zona pot ser una bona arma per «lluitar en contra l’atur».  En aquests moments operen a la vall un parell de cases rurals [Img #10408]–una més està en obres-, la casa de colònies de La Censada i una hípica. En aquest entorn també està projectat el centre de formació per a cooperants Mont-Solidari.

Romero considera que es tracta d’un indret «molt ben comunicat» tant amb la ciutat de Barcelona com també amb la costa del Garraf i les comarques de Lleida. A més, els impulsors del projecte volen aprofitar la proximitat de Montserrat per atraure els turistes que visiten el Monestir. Salva Millera ha explicat que han començat a treballar amb els touroperadors perquè «puguem entrar en aquesta ruta i ens portin la gent de Montserrat a la Tossa». 

Festa, música i animació per celebrar dissabte l’obertura del nou restaurant

El proper dissabte entrarà en marxa el nou restaurant de La Tossa de Montbui, ubicat a l’antic refugi. Per comemorar aquesta jornada tan especial, s’organitzaran nombroses activitats.

La inauguració oficial del nou servei és previst que comenci a dos quarts de cinc de la tarda. A més dels corresponents parlaments oficials, es descobrirà una placa conmemorativa d’aquesta jornada tan especial.

Les activitats continuaran amb contes adreçats al públic més familiar. A dos quarts de sis, la narradora Anna Garcia explicarà contes a tothom, a l’ermita.

Entre les sis i les set de la tarda es duran a terme dues rutes històriques per tot l’entorn de La Tossa, a càrrec de l’historiador montbuienc Daniel González Caldito. Les rutes seran teatralitzades, i amenitzades pel grup Gralla.

A partir de les set de la tarda, dintre de l’església, tindrà lloc un concert a càrrec del grup “Els Amants de Lulú”, un grup que ha fet dels nous sons combinatius entre la música clàssica i el folk el seu signe d’identitat.

A les vuit del vespre s’hi instal•larà un iglú de vent i també tindrà lloc un concert de “bossa nova”.

I a partir de les nou de la nit s’organitzarà un sopar popular per 5 euros (botifarra i beguda).

Clourà la jornada amb un concert de música en viu a la terrassa del restaurant, a partir de les onze de la nit. 

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*