Inici Destacats Els Reis d’Igualada es queden sense retransmissió de TV3 per la campanya...

Els Reis d’Igualada es queden sense retransmissió de TV3 per la campanya ‘Baltasar de veritat’

COMPARTIR

Els Reis d’Igualada arribaran el proper 5 de gener en una cita especial, la del seu 125è aniversari. Un dels elements de la celebració havia de ser la retransmissió de la cavalcada per part de TV3, que ja havia arribat a plantejar detalls tècnics i de continguts del programa, segons han confirmat des de l’Ajuntament d’Igualada.

Finalment no serà així. L’entitat “Casa nostra, casa vostra”, impulsora des de l’any passat de la campanya “Baltasar de veritat”, reclamava que el rei Baltasar i els patges de la festa no fossin pintats de negre. De fet, l’entitat ja va denunciar l’any passat que Igualada era una de les poques capitals de comarca catalanes que no tenia un rei sense pintar. Des de la comissió organitzadora s’han ofert a parlar i a fer accions en la línia de les reclamacions de l’entitat “Casa nostra, casa vostra”, però reconeixen que el punt de partida era tan maximalista que obligava a replantejar totalment la festa de Reis d’Igualada. Segons han explicat des de la comissió de Reis, l’objectiu era que el rei Baltasar fos una persona de color i que els patges fossin també persones de color o bé que tinguessin la cara pintada de blanc i no de negre. Això implicava un canvi radical en una festa que es manté amb unes característiques molt similars des de fa més d’un segle.

Així, la possibilitat de tenir un conflicte en un espai tan sensible com la cavalcada de Reis ha fet que TV3 opti per retransmetre la de Martorell i plantejar la retransmissió dels reis igualadins quan es puguin abordar amb més calma les demandes que volen ajustar la festa als canvis socials, segons han reconegut des de l’Ajuntament d’Igualada i des de la comissió de Reis.

Fonts municipals lamenten que aquesta polèmica faci perdre una oportunitat per exposar una de les festes més genuïnes de la ciutat i afegeixen que les crítiques es fan des d’un desconeixement de la festa de reis de la capital de l’Anoia. Així, els organitzadors neguen que la pintura negra de patges i del rei Baltasar tingui cap connotació racista i defensen la seva funció d’evitar el reconeixement facial. Una pintura que també fan servir les persones de color que participen a la festa, on la comissió assegura que no es discrimina a ningú.

La comissió tampoc tanca la porta a que el rei Baltasar sigui una persona de color, però recorda que ser Rei a Igualada és una fita que s’assoleix per mèrits propis després d’anys de treball desinteressat per la comunitat.

La cavalcada de Reis d’Igualada ha estat retransmesa per TV3 només en una ocasió, l’any 1987.

 

COMPARTIR

2 COMENTARIS

  1. Ha, ha, ha! Que els pintin a tots de groc! La cursileria histèricament correcta no té lïmits. I té pebrots que ho digui una tele que discrimina la meitat de la població de Catalunya.

FER UN COMENTARI

*