Inici Societat Recuperen més de 8.000 fòssils que un veí d’Igualada havia espoliat de...

Recuperen més de 8.000 fòssils que un veí d’Igualada havia espoliat de diferents jaciments

COMPARTIR

Els Mossos d’Esquadra han intervingut 8.244 fòssils espoliats en diversos jaciments paleontològics de Catalunya en els darrers anys. Segons un comunicat de la policia catalana, les peces haurien estat sostretes presumptament per un veí d’Igualada de 70 anys conegut com “el senyor dels crancs” perquè majoritàriament tenia crustacis decàpodes de quatre espècies diferents.

La investigació va començar el 2016 quan es va detectar que havien fet diversos espolis al jaciment del Paratge del Clot Sant Romà, a Bellprat. Per aquest motiu els Agents Rurals feien inspeccions rutinàries freqüentment per prevenir aquesta conducta delictiva.

D’aquesta manera, el 9 de març de 2019 van sorprendre un espoliador a qui li van intervenir divuit fragments de fòssils de crancs que acabava d’extreure del jaciment i que tenien una antiguitat d’entre 35 i 45 milions d’anys. A banda, també se li va comissar una targeta de memòria amb fotografies d’extraccions similars. Segons la investigació policial, aquest veí d’Igualada de 70 anys i nacionalitat espanyola, cometia delictes similars com a mínim des del 1996.

A principis de maig del 2019 la Fiscalia de Patrimoni Històric va demanar un permís per entrar i escorcollar el domicili de l’espoliador d’Igualada per recuperar el material que sortia a les fotografies. L’operatiu, dut a terme per la policia catalana, es va fer el 26 de juliol i va permetre recuperar milers de fòssils mil·lenaris. Els agents també van recollir mapes, documentació dels jaciments paleontològics afectats i diapositives que, a contrallum, permetien visualitzar clarament fotografies de jaciments, fòssils enterrats i posteriorment extrets del subsòl, dades dels emplaçaments i dates dels espolis. El seu estudi va permetre determinar que havia espoliat jaciments a les demarcacions de Barcelona, Lleida i Osca.

Arran de les proves la Fiscalia de Barcelona, especialitzada en patrimoni històric, va demanar que l’home no es pogués apropar als jaciments saquejats i la jutgessa d’Instrucció 1 d’Igualada va dictaminar que l’espoliador no pot entrar als jaciments anoiencs del Clot de Sant Romà de Bellprat, de Roca Llarga – Els Mollons de la Pobla de Claramunt i als jaciments de Prats de Carreu a Coll de Nargó (Alt Urgell), de la Valleta a Vilaseca de Seròs (Segrià) i de Salàs de Pallars – Sensuí a La Pobla de Segur (Pallars Jussà).

La investigació i les actuacions policials han conclòs que el valor dels danys ocasionats i el material intervingut supera els 140.000 euros.

Actualment els fòssils decomissats són en dipòsit judicial als magatzems del Departament de Cultura, ja que totes les restes arqueològiques i paleontològiques són de titularitat pública.

Els Mossos d’esquadra remarquen que les extraccions sense una metodologia científica malmeten el jaciment i comporten la pèrdua d’informació històrica de forma permanent. Aquesta pèrdua d’informació i els danys als jaciments són delictes amb penes que poden arribar als tres anys de presó.

ACN

FER UN COMENTARI

*