Inici Societat Reconeixement per a la unitat de l’Anoia que tracta les fractures osteoporòtiques

Reconeixement per a la unitat de l’Anoia que tracta les fractures osteoporòtiques

COMPARTIR

La FLS Anoia, coneguda com la Unitat de Fractura Osteoporòtica de l’Anoia, ha estat guardonada amb el prestigiós Premi “Best In Class” -“BIC”- que concedeix Gaceta Médica y la Cátedra d’Innovació i Gestió Sanitària de la Universitat Rey Juan Carlos. La FLS Anoia havia concorregut en la XIV dels Premis BIC (edició 2019) dins l’apartat de Millor Especialitat Mèdica, en concret en el de Fractura per Fragilitat.

És el primer any que els BIC reconeixen la qualitat en atenció al pacient a les Unitats de Fractura per Fragilitat òssia.

Els guanyadors d’aquest any, la FLS Anoia, del Consorci Sanitari de l’Anoia (CSA), la Fundació Sanitària Sant Josep (FSSJ) i l’Institut Català de la Salut a l’Anoia (ICS), amb Enric Duaso, Director de Servei Àrea Sociosaniària del Consorci Sanitari de l’Anoia, com a coordinador, han demostrat tenir amplitud de mires. “Tant de bo aquest premi pugui ajudar-explica Duaso- al fet que l’Administració incentivi i implementi la “Fracture Liaison Services –FLS-” o Unitats de Coordinació de Fractures Osteoporòtiques, pel territori nacional. Són unitats cost efectives pel que l’esforç ha d’anar encaminat a la seva implementació”.

Els guanyadors han rebut aquest premi amb una enorme satisfacció donat que és el màxim reconeixement a què es pot aspirar en el treball basat a donar la millor atenció als nostres pacients amb fractura osteroporòtica. Amb l’aspiració màxima de qualitat, un dels objectius principals de la FLS Anoia és el mantenir actualitzada l’àrea de coneixement, i l’aplicació de la mateixa, en l’atenció de la població amb fragilitat òssia a la qual atenen.

A dia d’avui, l’eina més valuosa de la FLS Anoia és la incorporació del treball multidisciplinari i la integració multinivell. La icona d’aquest concepte integrador multinivell és la Comissió FLS Anoia, que es reuneix mensualment amb l’objectiu de marcar línies de treball que donin resposta a l’aplicació del coneixement sobre fragilitat òssia a la nostra població. Aquesta comissió és la que marca els objectius, la implementació dels mateixos i la seva avaluació continuada. La Comissió FLS Anoia està formada per 17 professionals de diferents disciplines (geriatria, reumatologia, infermeria, metges de família, rehabilitació, odontologia, traumatologia, medicina interna, fisioteràpia, teràpia ocupacional, farmacèutica, infermera d´enllaç ), buscant la integració dels tres nivells assistencials. Nivells assistencials que estan representats per tres institucions diferents (Nivell Hospitalari amb el Consorci Sanitari de l’Anoia (CSA)-Hospital d’Igualada; Nivell Intermedi amb la Fundació Sanitària Sant Josep (FSSJ) i Nivell Comunitari amb el CAP Igualada Nord del CSA i els vuit CAP de l’Institut Català de la Salut a l’Anoia (ICS).

El segell d’identitat de la FLS Anoia, sens dubte ve derivat de l’atenció que ofereixen a les persones que han tingut una fractura per fragilitat òssia. Aquesta atenció sorgeix de la necessitat d’atendre l’osteoporosi i les caigudes. Per això, el seu treball multi i interdisciplinari i multinivell, dona resposta a l’Osteoporosi (hàbits saludables, exercici i tractament específic en què la Gestió de Casos és fonamental per a la seva adherència), per una banda, i donant resposta a la prevenció de les caigudes amb la Unitat Especialitzada en Prevenció de Fractures i Caigudes per l’altra.

La FLS Anoia ja va ser reconeguda, el setembre del 2017, amb la distinció d’or de la campanya Capture the Fracture de la “International Osteoporosis Fundation”, sent, a nivell espanyol, la que major puntuació li va estar atorgada. A més, la FLS Anoia, a Espanya, coordina el Projecte FLS Excellence de la “Sociedad Española de Investigación Ósea y del Metabolismo Mineral” (SEIOMM). La SEIOMM és la Societat que lidera la prevenció secundària de fractures a partir d’impulsar la creació de FLS, seguint la campanya ” Capture the Fracture -(Captura la Fractura)- ” de la Fundació Internacional d’Osteoporosi (IOF), sent Espanya un dels països europeus amb major nombre de FLS implementades. Finalment, a nivell local, la FLS Anoia, segons dades del Servei Català de la Salut, és la segona regió sanitària de Catalunya amb major adherència al tractament antiosteoporòtic a l’any d’haver patit una fractura de maluc, amb un 69% d’adherència quan l’objectiu marcat pel Servei Català de la Salut és del 30%.

El lliurament de premis va ser el passat mes d’octubre a Santiago de Compostela i va estar presidida pel President de la Xunta de Galícia Alberto Nuñez Feijóo. El guardó va estar entregat als representants de les tres entitats integrades a la FLS Anoia: Dr. Enric Duaso (CSA), la Sra. Maria Teresa Salgado (FSSJ) i la Dra. Maria José Garcia (ICS Anoia).

FER UN COMENTARI

*