Inici Societat La recollida d’escombraries porta a porta serà una realitat al 2017

La recollida d’escombraries porta a porta serà una realitat al 2017

COMPARTIR

El Consell Comarcal de l’Anoia vol que durant l’any 2017 es produeixi un canvi en el model de recollida selectiva d’escombraries a la més d’una vintena de municipis on realitza el servei, passant del sistema actual a un basat en el porta a porta.

El conseller responsable de Medi Ambient i alcalde de Jorba, David Sánchez, explica que amb el nou model buscaran “la responsabilització per part de l’usuari del residu que està generant”. També comenta que als nuclis compactes serà “fàcil d’implementar” el nou model, però que a municipis més disseminats s’habilitaran àrees d’aportació a les que només podran accedir els residents.

Tenint en compte això, al Consell Comarcal estan treballant aquest novembre en identificar les característques de cada municipi per fer que la recollida porta a porta sigui més eficaç. Sánchez espera que aquest treball de camp acabi aquest mes i que a principis de l’any vinent es pugui treure a licitació el servei, de manera que es preveu que entri en funcionament a finals de 2017.

Queden fora d’aquesta iniciativa els principals municipis de la comarca, com els de la Conca d’Òdena, Piera, Masquefa, Hostalets i Calaf, que no gestionen la recollida d’escombraries a través del Consell. És per això que Sánchez no es vol aventurar a marcar-se un objectiu en xifres d’augment de la recollida selectiva al conjunt de la comarca, ja que els municipis que gestiona el Consell suposen aproximadament la meitat de la població anoienca.

En qualsevol cas, l’alcalde de Jorba té clar que aquest és el model a seguir, ja que s’ha demostrat que amb el sistema de contenidors  “el llindar màxim és de 50% quan es fan les coses molt ben fetes”, mentre que “als models porta a porta es disparen i no hi ha cap per sota del 70%. És un canvi de la nit al dia”.

Cal recordar que l’Anoia té una de les pitjors taxes de recollida selectiva d’entre totes les comarques de Catalunya i, en aquest sentit, Sánchez també destaca el benefici econòmic que suposarà el nou sistema, davant l’augment de les taxes d’abocador que preveu aplicar l’Agència Catalana de Residus. “Un dels beneficis importants será l’estalvi econòmic. En 5 anys és doblarà la taxa d’abocador, de 25 a 50 euros per tona. I això repercutiria als serveis i ciutadans”, explica Sánchez.

FER UN COMENTARI

*