Inici Societat La recerca i la innovació van generar 19,3 milions d’euros l’any passat...

La recerca i la innovació van generar 19,3 milions d’euros l’any passat a la Catalunya Central

COMPARTIR

El Campus Universitari d’Igualada – UdL ha acollit aquest dimecres la presentació de l’11è Informe de l’Observatori de la Recerca de la Catalunya Central (ORCC). L’acte, que s’ha iniciat amb la benvinguda a la seu on ha tingut lloc la presentació d’enguany, a càrrec del Carles Capdevila, delegat del rector al Campus d’Igualada, ha comptat amb la col·laboració de la Dra. Rita Puig, catedràtica del Departament d’Informàtica i Enginyeria Industrial de la Universitat de Lleida (UdL), qui ha presentat el projecte “El sector agroalimentari: oportunitats basades en l’economia circular i el consum sostenible”.

Tot seguit, la Montse Méndez, cap de la Biblioteca del Campus Universitari de Manresa, ha fet una presentació de l’ORCC i el Dr. Llorenç Arguimbau Vivó, consultor en informació científica, ha estat l’encarregat de presentar l’informe 2021. A l’acte també hi ha assistit la tercera tinent d’alcalde i regidora d’Urbanisme, Governació i Talent de l’Ajuntament d’Igualada, Carlota Carner, qui ha fet la cloenda de l’acte.

Segons l’informe de l’any 2021 de l’ORCC, la Catalunya Central disposa de 415 projectes de recerca en actiu que, conjuntament amb els acords de transferència de tecnologia, aporten al territori 19,3 milions d’euros. El document també situa en 841 el nombre d’investigadors de la Catalunya Central, un territori que ha registrat 113 sol·licituds de patents internacionals entre 2017 i 2021 i que manté 353 contractes de transferència de tecnologia i 87 assajos clínics en actiu. Pel que fa a les publicacions, s’han analitzat 3.189 publicacions dels darrers cinc anys (2017-2021), un 17% més respecte al quinquenni de l’edició anterior.

L’Observatori va néixer l’any 2012 a l’empara de la Biblioteca del Campus Universitari de Manresa (UPC) amb l’objectiu de donar a conèixer la recerca que es duu a terme a la Catalunya Central (Anoia, Bages, Berguedà, Moianès, Osona i Solsonès).

L’ORCC es configura com un informe singular pel seu caràcter transversal, centrat en aspectes claus per a una ciutadania vinculada a la societat del coneixement i compta amb la participació dels centres universitaris, centres de recerca i tecnològics i centres sanitaris del territori. També inclou un mapa amb 119 empreses innovadores i 58 empreses emergents.

Aquests indicadors, més els altres que es recullen a l’informe del 2021, han de permetre crear un marc de referència per a les futures polítiques en matèria d’universitats, recerca i innovació, que contribueixin al fet que el percentatge d’activitat econòmica basada en el coneixement se situï en valors comparables als dels països del nostre entorn europeu.

 

FER UN COMENTARI

*