Inici Societat El rebuig al polígon de Can Morera aplega més d’una trentena d’entitats

El rebuig al polígon de Can Morera aplega més d’una trentena d’entitats

COMPARTIR

Les entitats Per la Conca i Unió de Pagesos van omplir divendres al vespre el Teatre Municipal l’Ateneu d’Igualada amb l’acte que van organitzar per tal de posar sobre la taula els seus arguments contra el projecte de polígon de Can Morera, a Òdena.

El projecte, que es va fer públic per primer cop l’any 2007, preveu més de 300 hectàrees de sòl industrial al terme municipal d’Òdena i els agents socioeconòmics del territori el defensen amb l’argument que la comarca podria captar inversions que necessiten de grans parcel·les. Els organitzadors qüestionen que la logística pugui deixar un veritable benefici econòmic al territori.

L’entitat Per la Conca ha fet una cronologia del projecte de Can Morera i ha remarcat que els polígons buits que hi ha ara a la Conca d’Òdena podrien encabir les plataformes logístiques més grans que s’han implantat recentment a Catalunya. Concretament, asseguren que el polígon de Montbui -sumant parcel·les com s’ha fet recentment al polígon de Castellolí- podria acollir una empresa del volum de la plataforma logística que Mercadona té a Abrera, d’11 hectàrees de superfície.

Durant l’acte es van exposar altres exemples de lluites en defensa del territori arreu de Catalunya, com el moviment Salvem Gallecs o SOS Costa Brava. Des d’Unió de Pagesos es va defensar que la generació d’activitat econòmica que pot portar la logística és molt menor de l’activitat agrària i ramadera que hi ha al mateix indret actualment.

El coordinador d’Unió de Pagesos a la Catalunya Central, Carles Mencos, va culpar l’INCASÒL de promoure l’especulació immobiliària amb estratègies com la que ha seguit a Òdena, on va comprar sòl l’any 2006, abans que s’aprovés cap pla urbanístic que contemplés del polígon.

L’acte va finalitzar amb la presentació del Compromís per la Conca, que convida a treballar per un model territorial basat en la participació ciutadana, fomentant “inversions que estiguin fonamentades en la innovació i la sostenibilitat”. El manifest també aposta per un “urbanisme sostenible”, considerant els sòls agraris i forestals com “un recurs finit i d’alt valor estratègic, no una reserva de sòl urbanitzable” i conclou amb una aposta de futur per la dinamització rural.

Una trentena d’entitats ja s’hi han adherit i desenes de persones van signar-lo en acabar l’acte. A més de les convocants Per la Conca i Unió de Pagesos, ja han signat el compromís entitats com El Foment, Aigua és vida, La Coll@nada, els sindicats CGT i Intersindical-CSC, El Trill i Coop de Cap entre d’altres.

El proper 4 de maig, Per la Conca impulsarà una manifestació a Igualada per tal de mostrar al carrer el rebuig al projecte de Can Morera.

FER UN COMENTARI

*