Inici Cartes dels lectors Què ens queda amb el Rec Stores?

Què ens queda amb el Rec Stores?

COMPARTIR

Obren, venen i tanquen. Venen i se’n van. Durant quatre dies omplen un barri industrial buit de botigues de grans marques del sector del tèxtil, actuacions de música i espectacles. El Rec.0 Experimental Stores, seguint la tendència de la moda efímera i unes estratègies radicals de marketing, ha anat sumant edicions des del 2009 fins al moment actual.

Fins aquí, pot semblar que posar el barri del Rec d’Igualada a l’epicentre de la moda a Catalunya és un fet encomiable, però…Què hi ha més enllà? Si s’analitza el RecStores i les conseqüències que aquest projecte suposa per al barri i la ciutat amb una mirada més profunda, què hi trobem? Silenci. Molt silenci i beneficis per uns pocs.

El barri del Rec va ser un motor industrial de referència. Però ara de qui és el barri?

De totes les indústries que van estar funcionant en un temps passat, avui només segueixen actives unes poques. Tret d’algunes iniciatives aïllades, la gran majoria d’espais i locals del barri del Rec es troben buits durant l’any.

En contraposició, durant el RecStores s’arriben a ocupar gairebé una seixantena de locals, que no tenen cap més ús durant l’any. Però el més interessant és que gairebé la totalitat d’aquests locals són propietat directa o indirecta dels mateixos organitzadors del festival.

Tothom ha sentit dir alguna vegada que el RecStores dóna vida al barri del Rec, però, és realment així?

Les dificultats per accedir a les diferents naus i locals del Rec, fan impossible que el teixit associatiu i les classes populars de la ciutat puguin fer-ne cap ús. Aquest fet es deu principalment a l’augment dels preus, on surt més a compte tenir el local buit durant tot l’any i reservar-lo a les grans marques durant el festival.

Així doncs, la gran afluència de gent durant el RecStores contrasta amb la sol·litud que pateix el barri. Recentment hem pogut veure com una entitat de la ciutat ha hagut d’abandonar el seu local, ja que aquest ha estat apropiat pels organitzadors del festival.

La tendència efímera del RecStores. Què comporta aquest model de consum?

L’enorme consum de productes que suposa el festival aporta una gran quantitat de beneficis a grans multinacionals, algunes de les quals han estat denunciades per no complir els Drets Humans. Tot i això, el RecStores obre la porta a aquestes marques, promocionant un consumisme compulsiu.

D’altra banda, és evident la manca de mesures que evitin una massificació descontrolada de la ciutat. Aquest esdeveniment, amb un impacte econòmic local més que qüestionable, té unes conseqüències negatives per a la ciutadania que no s’haurien d’obviar: impossibilitat d’aparcament, presència de seguretat privada, privatització de l’espai públic…

Moda sostenible, espais pel comerç local, artistes de la ciutat…Què hi ha al darrere?

La combinació d’estímuls d’oci que proposa el festival, ajuda a tapar la base que aguanta aquest projecte: el consumisme. D’aquesta manera, a les darreres edicions s’han començat a veure grans eslògans fent referència a la moda sostenible, així com espais reservats al comerç local.

No obstant, la realitat és que el RecStores segueix fent apologia d’un consum desproporcionat centrat en les grans marques sense ètica, que ocupen gairebé la totalitat dels espais. Aquest fet, deixa en evidència la voluntat d’amagar un model que va en contra del context d’emergència climàtica.

D’on surt aquest esdeveniment? Tots som iguals en aquesta ciutat?

Que una empresa privada com el RecStores faci ús del barri del Rec i s’enriqueixi amb l’organització d’aquest festival, està més que normalitzat a Igualada. Però la veritat és que ningú ens ha preguntat mai si ens sembla bé que tot un barri de la ciutat només serveixi per augmentar els beneficis d’uns pocs.

Queda clar que la col·laboració necessària de l’Ajuntament d’Igualada, que dona unes facilitats al RecStores que no reben altres entitats de la ciutat, hi ha jugat un paper més que rellevant. Seria interessant conèixer perquè aquest festival incompleix normatives municipals.

El RecStores té data de caducitat? Què passarà quan el festival s’acabi?

Un dels principals esculls a què es puguin dur a terme activitats durant l’any és la relació d’usos que marca el POUM. Quan s’aprovi el nou pla urbanístic i desaparegui aquest impediment, serà el moment de repensar el barri.

No obstant, cal tenir present la gran majoria de propietats estarà en mans d’unes poques persones, conseqüència del procés d’acumulació i especulació perpetrat al llarg d’aquests anys per part dels organitzadors del RecStores.

Aquest fet, fa que sigui necessari evitar que el futur del barri del Rec estigui en mans d’uns pocs tenidors. Cal que el nou Rec segueixi la voluntat del conjunt de les classes populars de la ciutat, i que doni resposta a les seves iniciatives i necessitats.

Si no és així, haurem perdut un tros de la ciutat.

 

Col.lectiu Recopoly. 

COMPARTIR

1 COMENTARI

  1. El Rec.0 es algo que funciona, Igualada durant uns dies està al ull del huracà, les Tv’s o ràdios parlen del Rec.0 i d’Igualada, molta gent de la resta del país passejen per Igualada i no sols pel Rec.
    Quina proposta teniu pel Barri del Rec que sigui realment un benefici per Igualada i la seva població? Es molt fàcil criticar qualsevol iniciativa però al mateix temps s’haurien de donar alternatives que millorin el que es critica.

FER UN COMENTARI

*