Inici Llibres Què llegirem el 2013?

Què llegirem el 2013?

COMPARTIR

[Img #3620]Finalitzat el 2012 i un cop fet balanç del que s’ha publicat i recomanat des d’aquest ‘Vols llegir?’, cal saber que ens presentarà aquest nou any, el 2013, literàriament parlant. Però primer de tot cal fer referència a les expectatives de vendes a les llibreries on tradicionalment els primer mesos de l’any, de gener a març, són realment difícils. Se surt d’un període festiu-nadalenc i les economies particulars estan ressentides. Per aquest motiu costa que la caixa ‘soni’. I enguany les previsions encara ‘sonen’ molt més negatives.  

Preocupació doncs, per a tots els esglaons del món editorial: editors, agents, distribuïdors, venedors…, i també pels autors. Malgrat aquesta crisi, hi ha una percepció de que el sector disposa d’una gran producció literària. Cada dia hi ha més persones decidides a provar en l’escriptura, i tot i que molts d’ells troben molt difícil fer arribar els seus originals per ser valorats i publicats, també ha crescut i gràcies a la xarxa, molts canals de difusió per donar a conèixer la seva obra. Com per exemple, portals web que faciliten les eines necessàries per autopublicar el seu llibre o el mecenatge micro-econònic. En resum, cal ser optimistes i mirar endavant.

Les editorials ja tenen preparades una gran quantitat de títols per donar a conèixer durant aquests primers mesos del 2013. Però les polítiques de promoció han canviat. En lloc de publicar i promocionar molts títols ‘a tort i a dret’, concentren els seus esforços en donar a conèixer llibres que segur tindran un ‘èxit’ més assegurat. I un objectiu molt clar: llibres adreçats a ser ‘top de vendes’ pel proper Sant Jordi.

Pel que fa la collita catalana, ja s’espera la publicació del nou Premi Sant Jordi 2012, que enguany a anat a parar a les mans de Màrius Serra amb la seva obra guardonada ‘Plans de futur? (Proa). També els nous treballs literaris de Lluís-Anton Baulenas, Lolita Bosch, Carme Riera. De Baulenas aviat coneixerem ‘Quan arribi el pirata i se m’emporti’ (La Magrana). Pel  que fa l’escriptora Lolita Bosch, posa en lletra a les pàgines de ‘Camps abans de tot això’ (Empúries/Aleph), el darrers 100 anys de la història de Mèxic i analitza com s’ha arribat a la situació actual de gravíssim conflicte a la frontera amb els Estats Units. Carme Riera fa una recreació d’anys d’infantesa viscuts a Mallorca a ‘Temps d’innocència’ (Edicions 62/Alfaguara). Maite Carranza debutarà amb la narrativa per a adults amb ‘El fruit del baobab’ (Edicions 62).

Més novetats per aquest 2013. I en aquest cas dues propostes envoltades de secretisme. Seran les noves obres de lectura d’Ildefonso Falcones, que publicarà la seva segona novel.la, però que encara no s’ha transcendit cap detall de la mateixa. I també destacar el nou llibre d’Albert Espinosa, que fa dos anys va ser el gran triomfador del Sant Jordi amb ‘Si tu em dius vine…’. Tampoc s’en sap cap detall de la seva  nova tercera novel.la.

També us podem avançar el títol de la nova novel.la de l’escriptora Coia Valls, que fins el moment ha publicat amb molt d’èxit de vendes i crítiques especialitzades com també dels lectors, les obres ‘La princesa de Jade’ i ‘El mercader’. La notícia avançada a través del seu espai al Facebook, Coia Valls fa l’anunci que aquesta nova proposta de lectura serà ‘Les torres del cel’, prevista la seva publicació el març d’aquest 2013, tant en català i castellà a través de l’editorial Ediciones B.

El periodista manresà Marc Serena publicarà  el mes de març ‘Això no és africà!: Els amors prohibits de l’Àfrica’ (La Magrana), un relat fruit d’un viatge de set mesos (2011-2012),  on mostra per primera vegada la història de gais, lesbianes, bisexuals, transsexuals i intersexuals de nord a sud del continent africà.

En l’any Espriu les reedicions de l’obra del poeta català serà  constant i també els llibres que parlin de la seva obra. Agustí Pons publica una biografia del poeta d’Arenys, ‘Espriu transparent’ (Proa).

Per la seva banda, el cantautor Lluís Llach repetirà com escriptor i farà pública la correspondència amb el poeta Miquel Martí i Pol des de l’any 1982 fins a la mort del poeta a ‘Estimat Miquel’ (Empúries).

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*