Inici Destacats A punt les obres de reforma de la Residència Pare Vilaseca d’Igualada

A punt les obres de reforma de la Residència Pare Vilaseca d’Igualada

COMPARTIR

Aquest dimecres, 20 de febrer, l’alcalde d’Igualada i president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, ha presentat les obres d’ampliació i reforma de la Residència Pare Vilaseca, centre gestionat pel Consorci Sociosanitari d’Igualada (CSSI). L’acte també ha comptat amb la presència de Maria Faus, Directora de Banca d’Institucions de CaixaBank, de Jordi Ferrer, Gerent del CSSI, i de Salvador Balcells, arquitecte que ha redactat el projecte i que dirigirà les obres.

El desembre de 2017 es va posar en funcionament la Sala Teresa Mimó, una nova sala d’actes polivalent que suposa la primera fase d’aquest projecte de millora.

La segona fase, amb un pressupost de 2,6 milions d’euros, consisteix en la reforma i ampliació de la planta lila de la residència per crear una nova unitat de psicogeriatria, la creació de 3 noves habitacions dobles a l’antiga sala d’actes i la creació d’una sala per familiars i d’una sala d’estimulació cognitiva a la planta verda. Les obres tenen un pressupost de 2.129.000 euros i es va iniciar la seva licitació el passat dia 13 de febrer. A l’import de l’obra cal sumar una inversió addicional de prop de 500.000€ en concepte d’equipament, mobiliari i honoraris dels tècnics que han redactat el projecte i dels que faran la direcció d’obra.

Per finançar el global de les dues fases s’ha comptat amb un ajut de 230.000€ de la Diputació de Barcelona i ajuts concedits per la Fundació Bancària ”la Caixa” que en els exercicis 2016, 2017 i 2018 han sumat 675.000€. Aquests ajuts s’han complementat amb préstecs a llarg termini de CaixaBank i de l’Institut Català de Finances signats recentment per import total de 2,2 milions d’euros.

Una tercera fase, encara sense calendari, inclouria la creació d’un nou edifici d’oficines per acollir els serveis centrals de CSSI i la reforma de la planta groga de la residència.

Marc Castells ha anunciat que el Consorci ha sol·licitat al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies 30 noves places públiques que s’afegirien -en cas de ser concedides- a les actuals 93 places públiques de la residència. Malgrat la llarga llista d’espera existent, l’ampliació presentada aquest dimecres només incrementarà en 7 les places actuals, passant de les 152 a les 159.

Reforma d’unes instal·lacions de 1987

L’obra que s’està licitant actualment té com a objectiu principal modernitzar la part més antiga de l’edifici de 1987 reformant les habitacions de la planta lila per convertir-les en adaptades, millorant les instal·lacions i els espais pels professionals, i ampliant les zones comunes, menjador, sales d’estar, sales d’activitats i passadissos, per adequar-les a les necessitats de les persones ateses amb demències més avançades i a les persones que poden residir en unitats de convivència.

Ja s’ha iniciat la licitació de les obres que es preveu completar el mes de maig. Les obres tenen una durada estimada de 15 mesos, i es duran a terme en el segon semestre de 2019 i durant el 2020. S’aniran fent per etapes en diferents punts del centre, minimitzant sempre l’afectació en els residents. L’obra començarà amb la construcció de noves habitacions adaptades en una part del jardí de pins adjacent a la planta lila, i amb la construcció de 3 noves habitacions dobles en l’espai de l’antiga sala d’actes, que permetran reubicar llits actualment situats a la planta lila i treballar aleshores en la reforma i ampliació de la planta lila. També està previst millorar alguns espais de la planta groga, i crear una nova sala d’estar pels usuaris i familiars de la planta verda, traslladant un espai de magatzem. Es crearà també una Sala d’Estimulació Multisensorial Snoezelen, que permetrà als residents la possibilitat de tenir experiències sensorials agradables en una atmosfera relaxada, a través de l’estimulació dels sentits: tacte, oïda, vista i olfacte. En la planta lila s’intervé en un espai de 770 m2, dels quals 337 m2 son reformats o enderrocats, i uns 433 m2 son d’ampliació cap al jardí posterior. En l’àmbit de l’antiga sala d’actes es reformen 121 m2 i en la planta verda i groga es fan actuacions en 145 m2 de diversos espais. Addicionalment, s’assegurarà el subministrament elèctric del centre amb un generador que es podrà utilitzar quan hi hagin incidències.

Equipaments sociosanitaris amb una ocupació del 100%

Els centres que gestiona el CSSI es troben amb una ocupació al voltant del 100%, segons assegura l’alcalde d’Igualada, Marc Castells. La residència Pare Vilaseca, els pisos ViuB1 i ViuB2 i el Centre de Dia Montserrat es troben amb ocupacions entre el 98 i el 100%. Però tot i això, Castells no té a la vista nous equipaments, perquè assegura que “el model de fer residències està sent qüestionat” i reconeix que “no podem posar en risc l’equilibri econòmic del Consorci”, que encara arrossega un deute milionari.

Castells ha matisat que el model assistencial no té perquè ser el de residència i aposta per impulsar un possible ViuB3 en un futur, sense descartar fórmules ja en funcionament com la teleassistència.

FER UN COMENTARI

*