Inici Societat Publiquen imatges inèdites de la construcció de refugis a Igualada durant la...

Publiquen imatges inèdites de la construcció de refugis a Igualada durant la Guerra Civil

COMPARTIR
Construcció d'un refugi en forma de trinxera al Passeig Verdaguer d'Igualada.

L’Associació Memòria i Història de Manresa ha publicat en línia, aquest mes de juliol, prop d’un centenar de fotografies de refugis i trinxeres en construcció durant la Guerra Civil a diferents pobles i ciutats de la Catalunya Central.

Les imatges pertanyen al fons Ramon Perera, dipositat a l’Arxiu de l’Abadia de Montserrat. Perera va ser l’enginyer industrial responsable de dissenyar refugis antiaeris segurs i de supervisar-ne la seva construcció a Catalunya durant la Guerra Civil espanyola.

Les fotografies són a l’abast de tothom agrupades, ordenades i plenament identificades en el cas de Manresa, Sant Vicenç de Castellet, Gironella, Igualada, Vic i Tàrrega, però també es recull els positivats de més de 600 negatius del fons.

En el cas d’Igualada es mostren els treballs d’excavació d’un refugi en forma de trinxera al passeig Verdaguer, el març del 1938. El fons també recull la participació ciutadana en la construcció d’un refugi a la Plaça del Rei, el mes d’abril del 1938.

Construcció d’un refugi antiaeri a la Plaça del Rei d’Igualada.

El fons també conté una col·lecció d’imatges de refugiats que fugien del front de Lleida davant l’avanç de les tropes franquistes. El seguiment d’aquest trajecte inclou imatges a la carretera de Manresa d’Igualada i a l’Hostal Robert de la Pobla de Claramunt.

Totes les imatges es poden consultar al web de l’Associació Memòria i Història de Manresa.

 

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*