Inici Destacats El PSC reclama a Salut que reobri tots els consultoris mèdics de...

El PSC reclama a Salut que reobri tots els consultoris mèdics de l’Anoia

COMPARTIR

La pandèmia de la Covid-19 va implicar la passada primavera la reorganització de l’atenció primària arreu del país, agrupant i concentrant serveis en alguns CAP’S i alhora tancant altres. Ara, amb l’arribada de la tardor i la previsible arribada de la grip, el PSC-Anoia considera que “fa més necessària que mai l’atenció de proximitat, tant per a la detecció i seguiment de l’evolució de la pandèmia com, sobretot, per al tractament d’altres patologies i de les persones que tenen malalties cròniques”.

Per això, el PSC-Anoia demana que el Departament de Salut “recuperi la presencialitat i el contacte directe pacient-professional. Un contacte que és essencial, en un moment com l’actual, per determinats col·lectius i sectors socials com la gent gran i les persones que pateixen alguna malaltia mental. Hi ha seguiments bàsics que han perdut les freqüències mínimes i normals del servei, i així es perd la funció de prevenció i la possibilitat de diagnosticar amb antel·lació”.

Molts municipis de l’Anoia han fet arribar les seves reclamacions a la conselleria de Salut i el PSC demana a la consellera Alba Vergés que atengui aquestes demandes per obrir els consultoris que estan tancats i garanteixi un bon servei a la ciutadania a tota la comarca: “Justament per ser la porta del sistema sanitari, els Centres d’Atenció Primària (CAPs) i els Consultoris Mèdics dels municipis petits els concebem, en aquest moments de rebrot de la pandèmia, amb un paper cabdal per a fer arribar a la gent una major i millor informació, i un major i millor control epidemiològic”.

En els darrers 10 anys, al conjunt del país, la despesa pública de la Generalitat en Salut s’ha reduït un 27%, fet que ha comportat la pèrdua de 920 facultatius. Les diferents mobilitzacions de col·lectius del sector, ens indiquen els punts febles d’unes polítiques que han sobrecarregat i tensionat en excés el sistema i les estructures professionals, i que avui funciona, en bona mesura, per la gran vocació de dedicació i de servei del personal sanitari.

Per tot això, els socialistes de l’Anoia demanen a Vergés que “tots els CAPS i els consultoris s’obrin, i es recuperin les visites presencials per oferir l’atenció que els/les pacients necessiten, que els CAPS disposin de mitjans per garantir l’atenció telefònica i telemàtica, i així s’acabin les cues al carrer, que es deixi d’aprimar i de reduir l’Atenció Primària per engreixar la privada i que cal cuidar a qui ens cuida, que es reconegui, valori i s’estimuli el treball del col·lectiu de professionals del sector”.

El PSC-Anoia afirma que “ara, més que mai, que cal tenir uns CAPs i consultoris plenament operatius, no solament obert com a servei telefònic, i que per això cal reforçar-los en personal, també de salut mental, com a mascaró de proa obrint la resta del serveis sanitaris al conjunt de la població”.

COMPARTIR

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

*