Inici Política PSC i PP recolzen els pressupostos d’Igualada pel 2017

PSC i PP recolzen els pressupostos d’Igualada pel 2017

COMPARTIR

L’Ajuntament d’Igualada ha aprovat aquest dimarts “un dels pressupostos amb més suport des de la recuperació de la democràcia”, segons l’alcalde Marc Castells. El suport de PSC i PP al govern de CiU amb majoria absoluta ha fet que els comptes municipals pel 2017 s’hagin aprovat amb el suport de 15 dels 20 regidors que han assistit a la sessió.

Segons ha explicat a l’inici del debat la regidora d’Hisenda, Montserrat Duch, aquest pressupost “contempla 51,8 milions d’euros pel que fa a l’Ajuntament i 53,7 milions d’euros sumant-hi les empreses municipals, una xifra que suposa un increment d’aproximadament un 3,9% respecte l’any que ara acabem”. La responsable d’Hisenda ha afegit que “posem un èmfasi especial en l’atenció a les persones i en la transformació de la ciutat, amb destacades inversions per a la millora dels equipaments, l’entorn i l’espai públic, que arribaran en conjunt als 5,7 milions d’euros”. Com ha afegit posteriorment l’alcalde, Marc Castells, entre aquestes inversions destaquen, per exemple, projectes com el futur Centre Cívic Nord, la modernització integral del complex esportiu de Les Comes, el parc central de l’Avinguda Catalunya o nous trams de l’Anella Verda de la ciutat.

Suport de Socialistes i PP

Socialistes d’Igualada i PP ja havien donat suport a les ordenances fiscals i tot feia preveure que mantindrien el suport als pressupostos. En el cas dels Socialistes d’Igualada és el segon any que recolzen els comptes del govern de CiU “perquè des de la diferència de model hem entès que era oportú fer propostes per fer realitat parts essencials del nostre programa electoral”, segons el portaveu Jordi Riba. Els comptes mantenen propostes que els socialistes van fer pel 2016 i incorporen mesures com ajudes als autònoms, una prova pilot de contenidors intel·ligents per incentivar la recollida selectiva o la participació en el pla funcional del nou Espai Cívic Nord o en l’estudi per fer millores i dinamitzar el Passeig Verdaguer. Més enllà de les propostes concretes, Jordi Riba valora que el pressupost del 2017 fa “un esforç de contenció en la política fiscal, fa un esforç en increment de despesa social i, tot i diferir en el detall, és important l’increment de l’esforç inversor”.

El popular Joan Agramunt ha recordat que “el govern municipal ens tindrà al costat sempre que la pressió fiscal no superi la d’anys anteriors” i ha celebrat que la reducció del deute permeti deixar la tutela financera. A proposta del PP, els pressupostos incorporen l’arranjament de zones com l’entorn de l’escola Dolors Martí i les gestions de l’Ajuntament amb la Direcció General de Transports per valorar un nou servei d’autocar que comuniqui Igualada amb Martorell, “per superar greuges comparatius amb altres territoris” i apropar els ciutadans de la capital de l’Anoia a les línies de Rodalies que van a Barcelona i la Universitat Autònoma, per exemple.

Manca de mirada a llarg termini per a ERC

Josep Maria Palau (ERC) ha lamentat que se’ls va facilitar la documentació el passat 15 de desembre, “i si la haguéssim tingut alguns dies abans podríem haver fet un millor treball”. Sobre el contingut, “bastanta decepció” perquè a parer dels republicans “no hi ha capacitat de transformació ni projecte de ciutat a llarg termini”. Palau creu que el govern municipal hauria d’aprofitar el context de creixement per fer “un salt endavant de la ciutat”. El grup municipal d’ERC també veu “actuacions de dubtosa oportunitat”, com el Parc de l’Avinguda Catalunya, que creuen que hauria d’esperar a tenir una nova planificació urbanística. Un procés per al que, segons Palau, “no hi ha voluntat”.

La CUP qüestiona les modificacions al llarg de l’any

Des de la CUP, Albert Mateu criticava que la documentació “se’ns ha lliurat amb el temps legal mínim” i recordava que “encara esperem alguna mena de resposta” a la proposta que van fer al govern sobre les ordenances municipals. Sobre els pressupostos, Mateu considera que “hi ha molt continuisme”, però matisa que “ens preocupa el que veiem en el dia a dia, perquè el pressupost va patint al llarg de l’any importants mutacions”, posant com a exemple la partida per atenció a l’exclusió, que va deixar 60.000 euros sense executar del pressupost de 2015. Mateu també troba “qüestionables” els beneficis de l’aposta municipal per alguns sectors productius, i posa com a exemple l’Adoberia Bella, on s’haurà invertit un milió d’euros comptant el que es contempla als comptes de l’any vinent. Albert Mateu ironitza sobre l’aposta del govern dient que el de la pell “és un sector tan estratègic que li paguem la seva seu empresarial”, un ús sobre el qual “no hi ha cap mena de conveni”. Finalment, la CUP proposa “empoderar la ciutadania” i incorporar una part de pressupostos participatius.

Decidim exigeix més participació

Dario Castañé (Decidim Igualada) secunda la iniciativa de fer uns pressupostos participatius de més calat que els 15.000 euros que posa a debat el Departament de Joventut. Castañé també ha criticat que “se’ns va tancar la porta als morros” quan es negociaven les ordenances i qüestiona “la capacitat mutant del pressupost”. Com a exemple, ha posat la passera del Parc de Vallbona, que ha costat més de 100.000 euros més del que s’havia pressupostat inicialment. El portaveu de la confluència d’esquerres s’afegeix a la posada en qüestió de l’Adoberia Bella i es pregunta si cal invertir els 100.000 euros pressupostos en adequar una planta baixa que considera acabada. Castañé afegeix que els pressupostos “podrien fer molt més impacte social”.

FER UN COMENTARI

*