Inici Societat Proven a l’entorn de Montserrat un model de gestió forestal que ajuda...

Proven a l’entorn de Montserrat un model de gestió forestal que ajuda a frenar els incendis

COMPARTIR

L’aposta per un model de gestió forestal amb cremes controlades i ramaderia extensiva ajuda a evitar grans incendis forestals. Durant cinc anys, catorze municipis de la muntanya de Montserrat han participat al projecte LIFE Montserrat, cofinançat amb fons europeus, i s’ha demostrat que aquest model de gestió del territori funciona i és útil per fer créixer uns boscos “més sans, menys vulnerable als incendis, amb una biodiversitat més rica i més ben adaptats al canvi climàtic”. El director del departament de Territori i Medi Ambient de la Fundació Catalunya La Pedrera, Miquel Rafa, ha explicat que si s’extrapolen els resultats a tot Catalunya, amb dos milions d’hectàrees de bosc, la inversió que caldria seria de 200 milions d’euros.

Entre les intervencions desenvolupades en el marc d’aquest projecte s’han fet actuacions forestals per disminuir la densitat dels arbres, reduir la càrrega de combustible i millorar l’estructura del bosc. També s’han creat nous espais oberts i s’ha fomentat la recuperació d’espais agraris amb la intenció de recuperar un paisatge en mosaic d’elevada resiliència al foc i amb una major diversitat d’hàbitats i espècies. L’equilibri d’aquest nou paisatge es manté mitjançant l’acció del bestiar, amb el desplegament progressiu de ramats de vaques, cabres i rucs en règim extensiu. En conjunt, s’ha intervingut en 3.000 hectàrees estratègiques per reduir la vulnerabilitat dels boscos davant dels incendis, s’erigeix com un model d’èxit aplicable a tot l’arc mediterrani.

El projecte Life Montserrat està coordinat per la Diputació de Barcelona, i hi participen com a socis beneficiaris el Patronat de la Muntanya de Montserrat, Bombers de la Generalitat de Catalunya, l’Associació de Propietaris Entorns de Montserrat, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, i la Fundació Catalunya La Pedrera.

Redacció / ACN

 

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*